Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Zelfstandig ondernemer

zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemer, na 32 jaar in loondienst te zijn geweest,

heb ik eindelijk de knoop doorgehakt; ik heb besloten om als "ZZP'er" door het leven te gaan.
Ergens in de eerste helft van dit jaar zal mijn laatste formele loondienst werkdag zijn. Ik was al een paar jaar, naast mijn fulltime baan, bezig met mijn coachpraktijk, VANUIT JE HART coaching, training & advies, waar na 2 jaar mijn doelgroep "Hoogbegaafdencoach.nl" is ontstaan. Daarnaast heb ik ook nog een BV met 2 partners waar wij een projectmanagement tool hebben ontwikkeld. Als klap op de vuurpijl doe ik ook nog websitedienstverlening. Dat allemaal naast mijn gezin met 4 kinderen.
Eén ding doen is wel erg saai voor een hoogbegaafde. Afwisseling en uitdaging zijn de kernwoorden.

Als ik het nu weer zo terug lees denk ik "dat is wel erg veel allemaal". Dat lijkt wel zo, maar zo voelt het niet. Natuurlijk is het druk en zijn er wel momenten dat ik te weinig tijd heb voor het gezin, maar ja, dat ben ik.
Veel dingen tegelijk, dan gaat het namelijk niet vervelen. Dit klinkt waarschijnlijk wel bekend in de oren van een aantal van mijn bloglezers. Om mijn "bedrijven" verder te kunnen uitbouwen heb ik meer tijd nodig. Die tijd had ik niet door de 36 uur die ik bij mijn werkgever doorbreng. Na lang wikken en wegen ben ik tot dit besluit gekomen.

Spannend

Denk niet dat ik het niet spannend vind, want dat is echt wel zo. Maar ik was er al heel lang mee bezig. Eigenlijk al de laatste 6 jaar. Het werken in loondienst viel mij steeds zwaarder. De hang naar vrijheid, dingen zelf kunnen bepalen en besluiten werd steeds groter. Ik kan mij gelukkig prijzen dat ik eigenlijk altijd wel een soort van zelfstandig ondernemer was bij mijn werkgever, anders had ik het echt niet zo lang kunnen volhouden. Veel vrijheid en geen leidinggevende boven mij die mij vertelde wat ik moest doen. Als dat zo was geweest was ik al veel eerder weggeweest.
Het opzetten van je eigen bedrijf heeft echt veel tijd nodig. Je hebt ideeën maar in de loop van de tijd worden die aangepast. Je bent niet bekend, je hebt niet echt een netwerk in ondernemersland en nog meer van dat soort zaken. Relaties aangaan, samenwerking zoeken allemaal zaken die niet de volgende dag geregeld zijn.
Veel mensen denken dat wanneer ze voor zichzelf beginnen direct veel geld kunnen gaan verdienen. Dat zijn er maar weinig weet ik uit ervaring.

Volg je hart

Waarom dan toch de stap zetten zul je misschien denken? Nu, daar kan ik kort in zijn. Het is gewoon tijd. Ik wil eigen baas zijn over de dingen die ik doe, meer tijd besteden aan dat wat ik echt leuk vind en waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

Eigenlijk heb ik het altijd al geweten, maar ja, gevoel en hoogbegaafdheid, is geen ideale combinatie. De ratio wint het zo vaak. Dan komen al die vragen in het hoofd opzetten; is het wel verstandig, hoe moet dat met je pensioen, kun je je gezin wel onderhouden etc., etc. Allemaal vragen die mij van mijn eigen doel afhielden. Op dit moment maak ik de keuze met alles wat ik weet. Ik zal later ongetwijfeld een keer denken, " als ik dit van te voren geweten had.....", maar ja, achteraf kijk je de koe in de kont. Het gaat om nu.

Als ik geen gezin had gehad, was ik al veel eerder gestart als zelfstandig ondernemer. Ik heb zelf namelijk niet zo'n behoefte aan zekerheid. Grappig en interessant hoe de omstandigheden die behoefte kunnen beïnvloeden. Ook sinds ik de KernTalenten heb ontdekt, blijkt dat ook uit mijn profiel, grote behoefte aan autonomie en zelfstandigheid, een geboren (zelfstandig) ondernemer.

Waarom vertel ik je dit allemaal? Gewoon om je mee te nemen in het leven van een hoogbegaafde. Welke keuzes maak ik en waarom? Waar loop ik tegen aan en waar geniet ik van?
Allemaal zaken die jou ook kunnen helpen met vergelijkbare keuzes of situaties.

Dus een feestelijke stemming bij mij, maar tegelijkertijd ook heel spannend.

Het betekent ook dat ik meer tijd ga besteden aan hoogbegaafdencoach.nl. Daar heb ik jouw hulp ook bij nodig. Klant worden mag natuurlijk altijd :-), maar het gaat er mij om waar ik je nog meer mee van dienst kan zijn.

Welke blogonderwerpen zou jij graag behandeld zien? Zijn er bepaalde diensten die je zou willen zien verschijnen.

Ik ben heel benieuwd of je mijn situatie herkent? Heb jij er al aan gedacht om als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan, of heb je dat al gedaan? Wat zijn jouw ervaringen en tips?

Voldoende vragen van mij aan jou. Ik lees graag jouw vragen, antwoorden, opmerkingen en/of tips.

14 Comments

 1. Jan 24 januari 2015 van 14:45 - Antwoorden

  Ik wil jullie allemaal bedanken voor de berichten en felicitaties. Ik ga kijken hoe ik jullie voorstellen kan uitwerken en kom daar zeker op terug.!

 2. Annemarie M. Schaacke 19 januari 2015 van 17:43 - Antwoorden

  Dag Jan,
  Je hebt een beslissing genomen, zie ik, die je meer concentratie op je ondernemen geven en toewijding aan je gezin, in afwisseling van elkaar met ondernemen. Veel geluk gewenst met deze - inderdaad - spannende beslissing, maar deze komt niet geheel onverwacht….
  Als ik jou van dienst kan zijn vanuit mijn Bedrijf van de Toekomst, Consultancy in samenwerking hoor ik dat graag!
  Hartelijke groet, Annemarie M. Schaacke, Baarn

 3. Friso 19 januari 2015 van 00:58 - Antwoorden

  Dag Jan, ik volg je blog nu al een tijdje en ik moet zeggen dat de problemen die je omschrijft deels ook voor mij opgaan. Zelf ben ik student en heb sinds juli mijn eigen bedrijfje (in dezelfde branch als mijn studie). De voornaamste reden daarvoor is dat het heel moeilijk is om werk op niveau te vinden als student.

  Ik heb deze stap dus vrij recent pas genomen. Nu de hectiek van het uitzoeken en opzetten (het verhaaltje website/kaartjes/huisstijl/administratie) afgelopen is begint de volgende fase, het actief promoten en meer klanten zoeken. Daarnaast herken ik me heel goed in de hoeveelheid dingen die je tegelijk doet. Ik bouw websites, verleen IT-advies en daarnaast studeer ik. En dat is alleen de 'werkkant'.

  Al met al moet ik zeggen dat ik er toch beter van ben geworden. Eerder vond ik het moeilijk om me naast mijn studie ergens op toe te leggen waar ik ook als persoon van groeide. Het gevoel dat het beter kan blijft altijd wel een beetje volgens mij, dat is de perfectionist, maar vooralsnog heb ik geen last meer van de lusteloos- en doelloosheid die ervan kwam door mijn leven niet naar mijn potentie in te vullen. Relevante tips heb ik nog niet voor je, omdat mijn studie toch een belangrijke rol blijft spelen en ik dus maar part-time ondernemer ben. Hoogstens dat het niet verstandig is nóg meer te gaan doen, maar te focussen op wat je nu hebt. Ga daarmee door en haal plezier uit het beter worden in je werk. Er is later zat tijd om nieuwe dingen te proberen. Don't stretch yourself too thin.

  Tot slot kan ik me wel vinden in het idee van Roosmarijn: een plek waar je op in een vertrouwde omgeving van gedachten zou kunnen wisselen met mensen met HB. In mijn omgeving heb ik zeker mensen die naar me luisteren, maar slechts een enkeling die me ook echt begrijpt. En dat verlangen zit toch wel diep.
  En over je blog gesproken, ik vind het eigenlijk altijd wel lekker lezen. Een wat persoonlijker kijk op zaken en niet zozeer de eeuwige lijstjes over hoe we onszelf moeten verbeteren. Ga zo door zou ik zeggen.

  Heel veel succes met het op eigen benen staan!

 4. Jacqueline 18 januari 2015 van 18:39 - Antwoorden

  Geweldig besluit, gefeliciteerd! Ik garandeer je dat je over enkele maanden denkt, had ik dat maar eerder gedaan ;-). Ook ik doe meerdere dingen tegelijk en heb zelf 2 bedrijven. Dat is voor mij de manier waar ik heel veel energie uithaal (naast mijn gezin met 3 kinderen). Ik sluit me aan bij Roosmarijn met betrekking tot de online community. Echter een mastermindgroep is denk ik ook heel interessant. Gr. Jacqueline

 5. Simone 18 januari 2015 van 13:39 - Antwoorden

  Hoi

  Ik heb er wel over nagedacht , maar besloten dat het voor mij niet haalbaar is om helemaal zelfstandig te gaan. Ik ga het als hobby doen en daarnaast een baan zoeken. Maar ik herken het zeker: de wens om zo zelfstandig mogelijk te zijn. En gedachten als: kan ik dat wel enz noem ik geen ratio maar onzekerheid. Tenminste dat is bij mij de achterliggende gedachte ;-). En natuurlijk is het ook goed om verstandig te kijken naar keuzes en tegelijk je hart volgen.
  Ik wens je veel succes en vooral plezier!

 6. Jelle 18 januari 2015 van 11:43 - Antwoorden

  Hoi Jan,

  Goed om te lezen dat je de stap hebt gezet. Ik kan me goed verplaatsen in je situatie, zit zelf ook in een soortgelijke situatie. Wat ik vooral leuk vindt om te lezen is dat je zegt meerdere dingen te doen en dat nodig te hebben. Aan de ene kant herken ik dat, 1 ding is idd te saai. Aan de andere kant ben ik bang door teveel te doen te weinig diepte in de deelgebieden te kunnen brengen. Dat houdt mij wel tegen om meerdere dingen op te pakken.
  Inderdaad, het kost heel veel tijd om een bedrijf op te zetten en door mijn loondienstverband kom ik er gewoon te weinig aan toe om dat goed te doen. Het is ook wel gemakkelijk om zo door te hobbelen want dan hoef ik ook niet perse de boer op, iets wat voor mij niet natuurlijk is. Dat is iets wat ik graag zou leren en ook artikelen over zou willen lezen. Als hoogbegaafde heb ik lang gedacht dat ik niet slim genoeg was. Daar hoort ook bepaald gedrag bij. Sinds ik vorig jaar heb geleerd dat het niet aansluiten bij anderen niet lag aan dat ik niet slim genoeg was zijn er wel een paar schellen van mijn ogen gevallen. Neemt niet weg dat het ontzettend lastig is om patronen die ik me heb aangeleerd af te leren en ervoor te gaan. Ook een leuk onderwerp voor een blog, hoe verander je je gedrag en je patronen als hoogbegaafde.
  Misschien ook een leuk onderwerp is hoe kun je als hoogbegaafde je ontwikkelen op het relationele vlak daar waar, althans dat geldt zeker voor mij, je altijd op de inhoud hebt gezeten. Hoe doen mensen dat, relateren aan niet hoogbegaafden? Dat zou ik graag willen leren.

  Gefeliciteerd met je nieuwe start Jan!

  Hartelijke groet,
  Jelle

 7. Nicoline 18 januari 2015 van 11:13 - Antwoorden

  Gefeliciteerd Jan wat een prachtige keuze! Veel plezier in je ondernemerschap!

 8. Eddy 18 januari 2015 van 11:11 - Antwoorden

  Hoi Jan ik kan het gevoel helemaal begrijpen, bij ging dat ook zo alleen ik huppelde van baas naar baas omdat ik het er niet uithield. Van defensie naar uitzendbureau naar vaste baan niets was er wat mij uiteindelijk voldoening gaf en vrijheid.
  In 1986 de knoop doorgehakt en voor mij zelf begonnen als elektronica ontwikkelaar voor tijdregistratie en toegang controle, ook werkte ik in die tijd nog als freelance fotograaf voor diverse dag en weekbladen dus soms wel 18 uur per dag..uiteindelijk van duizendpoot naar hinkepoot de grote burnout in 2002... maar het bloed kruipt waar het gaan kan en ik ben sinds vorig jaar weer hard bezig om terug te komen in de business..ik ben nu 65 jaar en voor mij is dat de start voor een tweede leven in alle vrijheid.. ik kan je alleen nog zeggen volg je hart met verstand en het komt altijd goed..

  Jan ik wens je alle succes en als ik je nodig heb weet ik je te vinden..

  grt
  Eddy

 9. Thieu Berkers 18 januari 2015 van 11:06 - Antwoorden

  Jan, proficiat. Ik kan alleen maar bevestigen dat de combinatie zelfstandig ondernemerschap en hoogbegaafdheid de perfecte match is. Het blijft natuurlijk verschrikkelijk spannend om na 32 jaar uit je comfort zone te stappen en het grote avontuur aan te gaan. Je zult nog wel een paar keer jezelf in dit proces tegenkomen maar uiteindelijk zul je er vooral een gelukkiger mens van worden. Ik neem aan dat je vrouw en kinderen je hierin steunen en dan zul je zien dat alles voor jou maar ook voor hen op zijn plek valt.

 10. Hugo 17 januari 2015 van 22:23 - Antwoorden

  Gefeliciteerd Jan!
  I say no more...

 11. Roosmarijn 17 januari 2015 van 21:48 - Antwoorden

  beste Jan, het wordt heel hoog tijd dat jij zelfstandig professional wordt! Jij bènt dat idd allang. Nog even dus en dan kan ik je ongelooflijk feliciteren! En ik kan ondertussen uit ervaring spreken dat HB en ZP een perfecte combinatie zijn! Het is een feest! Je kunt mensen cq organisaties nl goed helpen met al je kennis en hoeft niet mee te doen met het 'geneuzel' om het heel erg oneerbiedig te zeggen. Ik ben er vast van overtuigd dat we in de nieuwe tijd waarin we zitten nog heel veel meer toe gaan naar vele zelfstandig ondernemers, dat dat heel gewoon gaat worden (zie mijn columns op m'n website, met name ook de laatste over de WEconomy/deeleconomie).

  Qua diensten ben ik vooral op zoek naar een (online) community waar ik m'n HB-gedachten en -kronkelingen af en toe kan droppen. (Wil ik best een soort lidmaatschapbedrag voor betalen). Wel een veilige afgeschermde community, dus goed gemanaged en ICT veilig, is beide jou toevertrouwd. Met af en toe een echte bijeenkomst. (Betalen per bijeenkomst bij deelname). 23ste zou ik heel graag willen, weet niet of het realiseerbaar is.

  Tot slot, als HBer heb ik me heel vaak eenzaam gevoeld. Als ondernemer & HBer juist niet. 🙂

  Succes Jan! Ik mail je voor een afspraak.

  • Jurriaan 26 januari 2015 van 11:13 - Antwoorden

   Hallo Roosmarijn en Jan,

   '(online) community '
   Is een besloten groep op Linkedin hiervoor de geschikte plek?

   Groet, Jurriaan

   • Jan 26 januari 2015 van 11:19 - Antwoorden

    Hallo Jurriaan,

    Dat is een optie.
    Ik heb op zoewel facebook als op Linkedin al een besloten groep gemaakt, alleen nog niet bekend gemaakt.

    Dit waren al plannen uit het verleden, maar nog niet verder uitgewerkt.
    Daarnaast wil ik uitzoeken wat de meerwaarde is van "nog" een besloten groep. Er zijn al veel groepen op bijvoorbeeld facebook. uiteraard wil ik graag mijn "eigen" groep, maar het moet wel ergens toe dienen.

    Dank je wel voor je suggestie.

Reageer