Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Werk en hoogbegaafd zijn

https://www.hoogbegaafdencoach.nl/?p=901Hoe meer mensen ik er over spreek hoe meer inzichten en vragen ik krijg over werk en hoogbegaafd zijn.

Ik wil nog wel mijn dank uitspreken voor de enorme hoeveelheid aanvullingen die zijn gedaan op het vorige blog "Mythes over hoogbegaafdheid", ik kom daar nog zeker nog terug.

Werk

Goed, werk en hoogbegaafd zijn. Na zelf ruim 32 jaar in loondienst geweest te zijn, denk ik dat ik zelf wel kan zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben op dat vlak. Wel moet ik daarbij zeggen dat ik zeker de laatste 20 jaar toch behoorlijk mijn weg kon vinden op het werk. Misschien ook wel omdat ik eigenlijk al die jaren steeds een functie had die mij heel veel vrijheid opleverde. Ik had mijn eigen "toko" binnen het bedrijf. Achteraf denk ik, dat ik die vrijheid zelf heb gecreëerd.

Ideale functie?

Wat is eigenlijk de ideale functie voor een hoogbegaafde? Is dat zo algemeen te zeggen? Ik denk het niet. Er zullen best aan aantal gemene delers zijn, maar ieder mens is anders. Iedereen heeft zijn/haar eigen competenties en KernTalenten. Iedereen heeft andere dingen nodig in het werk. De één wil zo zelfstandig mogelijk werken en de ander juist in een hecht team. Zo kan ik nog tal van voorbeelden opnoemen.

Minimaal noodzakelijk

Ik denk dat een hoogbegaafde minimaal de volgende zaken nodig heeft om te kunnen functioneren in een functie;

 • vrijheid, uiteraard per individu verschillend, maar er is ruimte nodig om te kunnen functioneren;
 • uitdaging, de open deur;
 • creativiteit, een hoogbegaafde heeft vaak behoefte om met creatieve ideeën tot oplossingen te kunnen komen, hierbij is het eerste punt, "vrijheid", wel noodzakelijk;
 • begrip, begrip hebben en/of krijgen van collega's dat je anders denkt, sneller denkt en op een andere manier naar een oplossing werkt;
 • geen routinematig werk;
 • ........ misschien kun jij dit straks aanvullen?

Leidinggevende

De rol van de leidinggevende is cruciaal in het goed kunnen functioneren op het werk. Is dit te beïnvloeden? Ik denk van wel maar hier is wel tijd en geduld voor nodig. Zelf heb ik veel geluk gehad met de verschillende managers die ik heb gehad. Die gaven mij veel ruimte en vrijheid in handelen. Zij waren niet bang dat ik op hun stoel zou willen zitten (wat ik ook niet van plan was). Maar ik weet ook dat het heel anders kan.

Dit is ook situatie afhankelijk. In een productie omgeving is bijna geen ruimte om buiten de gebaande paden te lopen. Daar gelden duidelijke werkomschrijvingen en taken die dagelijks moeten worden uitgevoerd. Over het algemeen geen geschikte plek voor een hoogbegaafde.

Wat heb je nodig om je manager te vertellen dat jij hoogbegaafd bent? Moet je het vertellen? Ik denk uiteindelijk van wel. Het geeft openheid en jou de gelegenheid te vertellen waarom jij dingen anders doet, dat jij na 10 minuten vergaderen al weet wat de uitkomst zal zijn na het vergader uur. Je kunt aangeven dat de standaard inwerktijd in een functie voor jou toch echt niet van toepassing is. Die is veelal vele malen korter. Dat er andere oplossingen mogelijk zijn waardoor er meer efficiënt gewerkt kan worden.

Jouw rol

Wat is jouw rol in dit geheel? Onderdeel uitmaken van een team waarin alles minder snel gaat dan jij, is lastig. Maar je het er wel mee te maken. Begrip hebben dat jouw collega's nu eenmaal niet zo snel denken en in jouw ogen minder hard werken. Lees deze blog ook nog eens "hoogbegaafd op het werk". Veel van jouw collega's zullen je niet volgen als jij met een bepaalde theorie komt of opeens die diepte ingaat. "Small talk" hoort er ook bij, hoe lastig dat ook is.

Wat heb jij nodig?

Zou het niet mooi zijn als er een soort blauwdruk was, waar een functie voor een hoogbegaafde aan zou moeten voldoen? Eigenlijk de ideale vacature omschrijving? Waarom heb je die eigenlijk nog niet gemaakt? De ideale baan bestaat toch niet. Maar wel is belangrijk dat er in jouw functie minimaal 70% leuke dingen moeten zitten, anders ren je af op de bekende burn-out. Beschrijf nu eens wat er voor jou minimaal aan taken in een functie aanwezig zou moeten zijn zodat jij goed kunt functioneren. Met die lijst kun je veel makkelijker op zoek naar een andere baan. Als niet minimaal 70% van jouw "eisen" aanwezig is in die andere functieomschrijving, dan kun je die beter aan de kant leggen.

Hopelijk heb ik je wat handvatten gegeven voor de ideale baan.

Ik zou jou willen vragen om jouw "eisen" met de andere lezers te delen en mogelijk kan ik dat later samenvatten in een document "de ideale functie voor een hoogbegaafde". Laat jouw reactie onderstaand achter.

Als je denkt dat iemand anders in jouw netwerk dit blog zou kunnen gebruiken, deel het gerust via de onderstaande knoppen. Hoe meer mensen dit lezen, hoe langer de lijst gaat worden.

 

5 Comments

 1. Annemarie Kap 30 maart 2015 van 16:24 - Antwoorden

  Beste Jan,
  Jaren geleden stuitte ik op de website http://www.hoogbegaafd-en-werk.nl. Toen begreep ik wat er met me aan de hand was. Het was een soort thuiskomen voor me. Ik was toen in vaste dienst en ik liep constant vast. Ik had op een gegeven moment zelfs bijna een bore-out. Ik heb 6 jaar geleden gekozen voor het ondernemerschap waarbij ik een breed scala aan verschillende diensten (en dus verschillende taken en werkzaamheden) aanbied voor diverse klanten. Hierdoor hoef ik me nooit meer te vervelen en omdat ik veel ballen tegelijk in de lucht moet houden, word ik constant uitgedaagd. Routinematig werk is nauwelijks meer aan de orde. Voor mij werkt dit echt perfect. Ik heb bovendien ook nog heel veel vrijheid, want ik ben mijn eigen baas.
  Met vriendelijke groet,
  Annemarie Kap

 2. Jarno 29 maart 2015 van 21:40 - Antwoorden

  Beste Jan,

  Met veel plezier lees ik je stukjes, nog steeds niet wetend of ik wel of niet hoogbegaafd ben. Wat ik wel weet is dat ik er binnenkort achter kom wat mijn IQ is. Voor mezelf zal dat dan de bevestiging zijn van mijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Ik werk in het onderwijs. Sinds ik op mijn huidige school werk heb ik me hard gemaakt voor de doelgroep. Mijn leerkrachthandelen bestaat uit inspelen op de behoefte van ieder kind. Inspectie heeft mij ooit verweten dat 13 verschillende aanpakken in de klas niet zouden werken...Ik vraag me nog steeds af waarom niet. Vorig jaar waren mijn werkzaamheden niet meer uitdagend, waardoor ik op zoek ben gegaan naar een andere school. Echter de directie heeft mij de kans gegeven om de opleiding Specialist Begaafdheid te volgen, om het beleid omtrent wereldorientatie vorm te geven, de 21e eeuwse vaardigheden te integreren in alle vakken, het team inzicht te geven in het belang van aanpassingen in het reguliere lesaanbod, onderzoek te doen naar begaafde kinderen bij ons op school....Voor mij is dat wel 70% van de dingen die voor mij van belang zijn om goed te kunnen functioneren.

  Als profiel binnen het onderwijs zou ik wellicht het volgende schetsen:

  Autonome leerkracht, met groot creatief denkvermogen. In overleg worden er doelen gesteld, waarbij er ook deadlines worden vastgelegd. Doelen zijn beleidsmatig, waarbij de haalbaarheid voor alle partijen gewaarborgd wordt. De relatie is op basis van volledig vertrouwen, waarbij dus alle ruimte kan worden gegeven, mits het binnen de realiteit van de school past.

 3. Irene 29 maart 2015 van 21:30 - Antwoorden

  Beste Jan,
  Hier een reactie gebaseerd op mijn huidige situatie, waarin wel een aantal frustraties (c.q. omgekeerde wensen) aan de orde komen;
  Momenteel hangt er een bordje "ongeschikt voor deze functie" boven mijn hoofd, omdat ik niet voldoe aan het ideale plaatje van de afdeling (mijn beoordelingen zijn tot nu toe op de norm). Mode interesseert me weinig en ik vind met vakantie gaan geen ontspanning, daarnaast analyseer ik te veel en kan ik zaken lastig overdragen. Ik kan natuurlijk niet zeggen dat dit voor elke hoogbegaafde geldt, maar toch... We zijn gewoon anders.
  Wat ik vooral merk, is dat ik het vreselijk vind, dat mijn manager denkt te weten wat goed voor mij is en wat niet, terwijl zij mijn visie niet deelt (of kan delen). Haar mening wordt me zeg maar opgelegd. Daarnaast komt nog dat ik als beelddenker niet sterk met woorden ben, waardoor ik in gesprekken zwak over kom. Pas na de gesprekken zit ik vol met weerwoorden en ideeën.
  Ook presteer ik onder (tijds)druk waardeloos. Vreselijk is dat! Daarnaast ben ik altijd een buitenbeentje geweest en zoek ik bevestiging, waardoor ik ga twijfelen aan mijn eigen ideeën. Meestal pas ik ze dan aan in iets (waarvan ik denk) dat een ander zou willen zien of horen... Ik voel dus niet de ruimte mezelf te zijn.
  Ik hoop dat je hier wat mee kunt!
  Groeten, Irene

 4. Jorrit 29 maart 2015 van 12:15 - Antwoorden

  Beste Jan,

  Om 70% dekking te houden voor alle medewerkers pleit ik voor een systeem waar gewerkt wordt met een methode waarbij je wordt aangenomen op waar je talenten liggen en niet wat je al kunt. Dit betekent concreet dat de creatieve mensen de ruimte krijgen creatief te zijn, de mensen die goed zijn in vergaderen ook vergaderen, de mensen die houden van uitvoeren, uitvoeren enz. M.i. vergroot dit het enthousiasme en geluk op de werkvloer. Dan zou ik voor hoogbegaafden bijvoorbeeld het volgende profiel opstellen:

  Wij zoeken een creatieve denker die alles ter discussie stelt en hier concrete plannen voor oplevert en implementeert of laat implementeren. Hij werkt alleen en krijgt alle ruimte z'n geest te ontwikkelen. Er worden hem concrete doelen gesteld op hoofdlijnen. Deze doelen worden in overleg afgesloten. Je werkt competitief met andere creatieve denkers.

  Zoiets..

Reageer