Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Verjaardagsfeest

Verjaardagsfeest

 

Het seizoen is weer geopend, er komen weer verjaardagen aan. Mijn eigen verjaardag? Nee dat komt nog later in dit jaar, met acties omdat ik dit jaar 50 wordt. Nee verjaardagen van anderen.

Waar maak je een hoogbegaafden nu echt blij mee? Hem of haar naar een verjaardag sturen! .... NOT!

Vreselijk vind ik ze, die verjaardagsfeestjes. Zelf vier ik mijn verjaardag al tijden niet meer. Ik heb er niets mee. Nee, het is geen ontkenning van de leeftijd, maar ik vind het gewoon niet belangrijk. Meestal ga ik al niet meer naar verjaardagsfeestjes. Het is mij allemaal te veel. Veel mensen in een vaak kleine ruimte, rechtop zitten en pootjes geven. Met de mensen waar je op visite gaat heb je normaliter, op het dag zeggen bij het binnenkomen en afscheid nemen bij het weggaan, geen contact. Je zult het moeten doen met de rest van de visite.

Rampscenario

Voor veel hoogbegaafden een rampscenario. De gesprekken gaan nergens over, er is geen diepgang en laat staan interessante onderwerpen. Nee het gaat over het weer, de kinderen en wat doe jij zoal op je werk etc. Waar ga jij naar toe op vakantie en wil je weten wat ik beleefd heb op die vakantie?

Nou laat maar, geef mijn portie maar aan fikkie.

Feestjes zijn voor mij idem ditto. Soms, heel toevallig loop je iemand tegen het lijf die wel interessant genoeg is om mee te praten. Vaak zie je omstanders dan al snel afhaken omdat het gesprek dan in één keer de diepte induikt. Geweldig, althans dat vinden wij dan.

Feestjes, verjaardagen, sociale bijeenkomsten, het blijven van die verplichte dingen waar je de meeste hoogbegaafden geen plezier mee doet.

Wat kun je doen om het wel leuk te maken?

Geef jezelf een opdracht mee, observeer mensen, probeer een gesprek aan te gaan en kijk hoe lang jij dat kan volhouden maar ook hoe lang je gesprekspartner het kan volhouden met jou.

Zelf heb ik niet veel tips, maar ik zou ze graag van jullie horen. Laat ze achter in de reactiebox onderaan het scherm.

Poll!

Vanaf nu kun je ook je mening geven middels een zogenaamde poll.

Probeer het uit, maar vergeet niet om je reactie achter te laten, wat vindt jij van feestjes, welke tips heb jij of welke opdracht geeft jij jezelf mee, vind ik wel zo leuk, en de bezoekers ook.
[yop_poll id="2"]

23 Comments

 1. Mira Fontein 6 juni 2016 van 11:30 - Antwoorden

  Dankje wel voor je reactie.
  Dat doe ik idd ook wel al een beetje maar dat maakt jet alleen maar erger! Enfin, het is voornamelijk in mijn eigen tijd maar wat mijn.stoort is het min of meer verplichte karakter. Ik kan niet meepraten over strandstoelen, aanbiedingen bij de AH of hoe goed round up helpt vooral tussen de tegels.Want dan irriteer ik me dood aan de simpelheid van de manier van leven. En dat wil ik niet want het is natuurlijk heerlijk wanneer dat het enige is waar je je op dat moment druk om maakt. Al vind ik het vreselijk hoor om alles maar dood te maken want ongeoorloofd in jouw ruimte de kop opsteekt. Maar als je dat zegt (hardop) dan ben je weer arrogant. Maar er komt er weer 1 aan en die ga ik skippen. Want ik weet nu al dat het ramp wordt en ik als ik thuis kom weer doodongelukkig ben omdat het weer niet gelukt een normaal gesprek aan te knopen laat staan aannde gang te houden.
  ?

 2. Mira Fontein 6 juni 2016 van 02:09 - Antwoorden

  Hallo,
  Ik vermijd feestjes, niet omdat ik me te goed voel maar omdat ik er depri van word omdat na het toch een paar keer geprobeerd te hebben ik me toch als een soort kermisattractie voelde omdat ik me geen houding wist/weet te geven en dan volkomen verdrietig thuis kom. Ik heb alleen wel een probleem als het om teamuitjes gaat. Je bent min of meer verplicht om daar heen te gaan maar ik vind het verschrikkelijk. Ik lig liever in een bak kubuskwallen. Hoe moet ik dat oplossen?
  Mira

  • Jan 6 juni 2016 van 07:53 - Antwoorden

   Dag Mira,

   Feestjes doe ik al heel lang niet meer aan, alleen die feestjes die ik zelf uitkies, niet het verplichte circus zeg maar. Werk is van een andere orde. Maar ook daar kun je echt wel keuzes maken. Zijn de teamuitjes in werktijd, dan heb je weinig keuze over het algemeen. Zijn ze in eigentijd, dan heb jij wel een keuze. Zelf probeerde ik, toen ik nog in loondienst was, de teamuitjes als experiment. Ik probeerde dingen uit. Welke reacties krijg ik als ik dit of dat doe. Wie reageert/gedraagt zich anders dan op en normale werkdag en wat zit daar achter. Op die manier kon ik mijn eigen testjes uitvoeren en toch een leuke dag hebben, al begreep niemand waarom..

 3. Jessica 31 juli 2014 van 01:52 - Antwoorden

  En..... (Dit stukje hoort er nog bij) ik heb qualitytime met me kinderen en zo maak ik van de nood een deugd.

 4. Jessica 31 juli 2014 van 01:45 - Antwoorden

  Haha allemaal herkenbaar, als ik op verjaardag moet! de kinderen! Ik stort mijn energie in mijn kinderen zo overleven zij en ik de overlading prikkels.

 5. Stressy 7 juli 2014 van 17:01 - Antwoorden

  Tja...weer iemand die verjaardagen vreselijk vind maar toch doet.
  Morgen is het zover.al weken ben ik aan het piekeren,wel of niet vieren
  Slecht slapen en doodmoe.

  Maar ik heb het nu bijna klaar.

  Gebak besteld,catering,handen vol geld die vreterij...

  Maar....

  Ik hoop nog langer te leven maar heb besloten dat ik
  de volgende verjaardagen lekker samen met m,n
  echtgenoot doorbreng.

  Te gek voor woorden dat je zoveel stress " moet" kopen
  omdat je jarig bent.

  Nee bedankt! Dit word de laatste keer op deze manier

  Groeten van Stressy.

 6. […] Verjaardagen Wat vindt jij van verjaardagen? […]

  • corina 10 maart 2015 van 17:08 - Antwoorden

   Ik weet sinds vandaag zeker: ik heb geen adhd, ben niet hypomanie of anderszins ziek. Ik ben alleen anders en ben er vaak doodmoe van. Maar nu weet ik in welke richting ik moet zoeken. Ik heb echt al 40 jaar een hekel aan verjaardagen. Hier is elke 2 weken wel een feest binnen dezelfde groep. Waar praat je dan nog over? Veel gezwam, oppervlakkig blaten boven een pot bier. Ik voel me er nooit thuis ik ga ook vaak niet heen. Ze vinden er maar wat van. Soit.

 7. Marjolein 14 maart 2014 van 20:24 - Antwoorden

  Feestjes in Nederland vind ik over het algemeen geen feestjes. Feest is voor mij dansen, samen lekker los gaan. Ik vind 'feestjes saai en passief door eindeloos saaie gesprekken, drukke mensen ... en je zult zien, zit je net naast de verkeerde en dat kost mij heel veel energie!
  Daarom plijt ik ervoor dat feestjes, echte feestjes worden met lekker samen eten, muziek, dansen en dat we voor echte gesprekken gewoon onze eigen momenten mogen kiezen.

  • Jan 21 maart 2014 van 13:57 - Antwoorden

   Dag Marjolein,

   Ik vind het een mooi streven.

   groet

   Jan

 8. Judith 10 maart 2014 van 10:41 - Antwoorden

  Het maakt niet uit wat de reden van bijeenkomst is.
  Ook ik ben HSP en kan van rook, parfum of geluid accuut ziek worden. Heel vervelend en ongemakkelijk.
  Daarbij gaan de gesprekken vaak helemaal nergens over en bedenk ik mij vaak wat ik in die tijd allemaal had kunnen doen.
  Mijn man houdt ook niet van feestjes (verjaardag, kerst etc=alle verplichte bijeenkomsten) dus meestal zijn we na een uurtje al weer weg. Mensen vinden dat vaak vreemd (het is toch gezellig) maar het zuigt de energie zo weg dat ik echt blij ben weer in de stilte van de auto te kunnen zitten.

  Netwerken is idd een ander verhaal, dan is er een doel en lijk je minder gevoelig voor andere prikkels maar een hobby zal het nooit worden die mensenmassa's (=> 10 man).

  • Jan 21 maart 2014 van 13:58 - Antwoorden

   Hoi Judith,

   Mooi om te zien hoe jij je weg hier in vindt. Het is omgaan met de omstandigheden, aanpassen en toch kiezen voor jezelf.

   groet
   Jan

 9. Anneke Wilbers 9 maart 2014 van 13:49 - Antwoorden

  Hoi allemaal,

  Jan, ik schoot in de lach bij je opmerking: … maar ook hoe lang je gesprekspartner het kan volhouden met jou. De laatste jaren zag ik de gesprekspartner soms zelfs als slachtoffer van mij, vooral deze persoon vasthouden anders zit ik weer ongemakkelijk te zijn...

  Mijn trukendoos tijdens feestjes?
  • Ik hou mijn energie heel dicht bij me waardoor andermans energie vanzelf buiten mij blijft, voor mij als hoogbegaafde/-gevoelige een krachtige overlevingsstrategie. Dit is inderdaad een beetje de houding van nieuwsgierigheid, wie heeft het door, wie sluit zich bij me aan?

  • Tegenwoordig vertrek ik van een feestje als ik het gevoel heb de aansluiting te missen, dit doe ik zelfs als we zelf bezoek hebben en ik volloop met ongewenste energie.

  • Wat thuis goed werkt is samen koken, samen eten, buiten vuurtje stoken. Zorgen dat ik af en toe ongezien kan zijn.

  • En, als ik er dan echt niet onderuit kan, neem ik me voor het hoe dan ook leuk te hebben. Dit met alle vermoeidheid achteraf op de koop toe. Kan ik wel terug kijken op een leuke avond.

  Jeannette, ik vind overigens het idee van 1 x per 5 jaar vieren een super idee, die neem ik met plezier over 😉

  • Jan 21 maart 2014 van 14:00 - Antwoorden

   Dag Anneke,

   Dank je wel voor je reactie. Mooi om de oplossing te kiezen die bij je past. Ik blijf het lastig vinden.

   groet
   Jan

 10. Vincent Engelen 9 maart 2014 van 13:41 - Antwoorden

  Veel hangt er vanaf hoe het 'feestje' vormgegeven is. Teveel mensen zittend in een kring in een te kleine huiskamer is zo'n beetje het ergste wat je kunt hebben. De bedienende gastheer en -vrouw blijven heen en weer lopen en met je gesprekspartner die naast je zit ben je na een tijdje echt klaar.
  Dit soort situaties vermijd ik als het even kan. Bij andere feestjes vind je mij vaak in de keuken, of buiten bij de rokers (als niet-rokende).
  Het leukste is om iets te gaan doen met de kinderen, meestal vervelen die zich vaak net zo. En bij hun hoef je niet een rol te spelen.

  • Jan 21 maart 2014 van 14:01 - Antwoorden

   Dag Vincent,

   dit zijn precies de feestje die ik voor ogen had toen ik mijn blog schreef.
   Dank voor de beeldende omschrijving.

   groet

   Jan

 11. Jeannette Bal 9 maart 2014 van 13:10 - Antwoorden

  Zelf ben ik in de zomer jarig, dus hoef het lekker niet te vieren. Iedereen is of ik zelf ben dan op vakantie. Op mijn 50e verjaardag (die heb ik dus al gehad) besloot ik om het 1x in de 5 jaar te gaan vieren, dan is het meer een reünie en vind ik het leuk om te horen hoe het met de kinderen, ouders, werk, carrière etc. gaat.

  Ik heb geen probleem met small talk, maar het moet niet te lang duren en alleen als inleiding om iemand beter te leren kennen. Nu ik het zo bedenk ga ik niet naar veel verjaardagen omdat de meeste mensen het in het weekend vieren (want dan is iedereen vrij) en ik dan vaak wel moet werken. Mooie smoes dus 😉

  Als ik wel ga, dan help ik ook graag de gastvrouw/heer, zo voel ik me tenminste nuttig. Tenzij er inderdaad iemand is om een interessant gesprek mee te voeren.

  Ik zal jou dan maar niet op mijn lijst zetten voor mijn feestje in 2017 en dat interessante gesprek maar een andere keer voeren 😉

 12. Eva 9 maart 2014 van 09:24 - Antwoorden

  Ik ga eigenlijk nooit naar feestjes, maar als ik naar eentje ga, dan is het gelijk met allemaal familie of vrienden die ik goed ken. En soms krijg je spontaan leuke gesprekken. Mijn aanraden is gewoon niet te vaak naar feestjes te gaan, ik ga hoogstens 3 keer per jaar en dan nog een paar keer met mijn gezin. Dan blijft het wel leuk.

  • Jan 9 maart 2014 van 09:48 - Antwoorden

   Hoi Eva,

   De situatie die jij beschrijft is anders dan een verjaardagsfeestje bij de buren. Maar ook op familiefeestjes kan het ook niet leuk zijn. Deze zijn ook niet allemaal gelijk gestemd. Gewoon alleen die mensen uitnodigen die je wel leuk vindt en waar je goede gesprekken mee hebt, dat is pas een feestje.

   groet
   Jan

 13. Inge 9 maart 2014 van 08:51 - Antwoorden

  Hoi Jan,
  Op zich heb ik niets tegen feestjes, ik houd wel van mensen om mij heen. Meestal ben ik rustig en kijk de kat uit de boom vanuit een 'hoekje'. Observeren en kijken bij wie je aansluiting zou kunnen vinden.
  Nu ik werkzoekend ben ga ik ook naar netwerk gelegenheden, zoals een OCC en daar moet ik mijzelf wel dwingen om contacten te leggen met onbekenden.Ik bewonder personen die makkelijk contacten maken met anderen en altijd wel een onderwerp weten aan te snijden. Tegenwoordig moet je wel netwerken voor werk, dus hoe meer oefening hoe beter. Nood breekt wet, denk ik dan maar en oefening baart kunst.

  • Jan 9 maart 2014 van 09:45 - Antwoorden

   Hoi Inge,

   Feestje is één, maar netwerken is een ander verhaal. Daar heb je een doel.
   Als jein gedachten houdt dat iedereen het lastig vindt om onbekende aan te spreken dat kan je dat wat ondersteuning bieden. Het lijkt bij de meeste mensen heel makkelijk te gaan, maar vaak is dat niet zo.
   Probeer op een netwerkbijeenkomst zoveel mogelijk mensen te spreken. Blijf niet bij één of twee hangen. Maak een afspraak om op een later moment weer contact te hebben als het een interessant persoon is.
   Zorg dat je een goede pitch hebt voor jezelf, en kijk waar je in de gesprekken kunt aanhaken.

   Veel succes.

   groet
   Jan

 14. Wendy 7 maart 2014 van 16:36 - Antwoorden

  Hoi Jan,
  Ik herken me in heel veel van wat jij zegt, en in de afgelopen jaren werd ik tijdens mijn verwerkingsproces leeggezogen en kwam ik bekaf thuis en had ik zoveel energie van andere meegenomen dat het een week nam om dat af te schudden. Nu ga ik alleen op verjaardagen, feestjes en bezoekers als ik lekker in mijn vel zit en...ik ben heel erg selectief geworden naar welk feestje ik ga. Ik doe in mijn leven niets meer vanuit een
  Ik ben hoog-sensitief, ben een stille genieter, en zoek vaak een plekje op een feestje waarvan uit ik van iedereen kan genieten. Er komt altijd wel eentje langs die me ziet genieten, komen we aan de praat en..als er muziek is wil ik me altijd een dansje wagen of...de gastvrouw/heer helpen, vind ik altijd leuk. De diepgang zoek ik in mijzelf en door dat uit te stralen komt is er altijd wel iemand waarmee ik me kan verbinden.

  • Jan 9 maart 2014 van 09:41 - Antwoorden

   Dag Wendy,

   Mooi om te lezen dat jij jouw manier hebt gevonden om met feestjes om te gaan.

   Dank je wel.

   Groet
   Jan

Reageer