Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Vaderdag

Vaderdag

De dag van mijn blog is dit jaar toevallig op Vaderdag.

Verder kan ik je wijzen op de laatste dag van mijn Vaderdag actie (ja commercieel zijn hoort er ook bij als kleine zelfstandige). Daarnaast kan ik je vertellen wat de oorsprong is van Vaderdag (volgens wikipedia):

Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader wilde eren, William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die weduwnaar was geworden, nadat zijn vrouw in het kraambed bij de geboorte van het zesde kind gestorven was. Toen zijn dochter volwassen geworden was, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen. Zij was hiervoor geïnspireerd door Anna Jarvis, die een jaar eerder een Moederdag had gelanceerd.

De eerste Vaderdag vond toen plaats op 19 juni 1910 in Spokane in de staat Washington. President Calvin Coolidge steunde in 1924 het idee om een Vaderdag te vieren, maar het geheel uit mannen bestaande Amerikaanse congres wilde niet iets doorvoeren dat zo de mannen in het zonnetje zette. Het effect hiervan was dat de dag pas officieel in de VS erkend werd tijdens het presidentschap van Richard Nixon in 1972.

In Nederland werd vanaf 1937 in oktober Vaderdag gevierd.
Op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmode-detaillisten werd in 1948 afgesproken dat Vaderdag verplaatst zou worden naar de derde zondag van juni.

Wat de relatie van Vaderdag is met hoogbegaafdheid zou ik je niet kunnen vertellen. Misschien jij? Ik hoor het graag.

Voor mij heeft Vaderdag verder geen betekenis. Vroeger al niet. Ik ben niet van de verplichte "feestdagen". Nu ik zelf papa van 3 kinderen ben, moet ik eerlijk zeggen dat het voor mij nog steeds geen betekenis heeft. Natuurlijk is het leuk om de zelf geknutselde cadeautjes te krijgen, maar dat gebeurt ook wel op andere dagen.

Voor mij is Vaderdag meer een reflectie van mijn rol als papa in het gezin. Zoals ik in mijn vorige blog "IK BV" heb uitgelegd waar je je tijd aan kunt besteden, bedenk ik mij hoeveel tijd ik aan de "GEZIN BV" besteed.

Gisterenavond laat heb ik deze blog geschreven. Waarom zo laat? Ik was helemaal vergeten dat ik een blog moest schrijven. Dat gebeurt mij eigenlijk nooit. Soms wel de stress van een late blog omdat ik gewoon geen tekst op papier kan krijgen (writersblock).

Deze keer was ik zo laat omdat ik een vrijdag en zaterdag aan het klussen ben geweest. Het gezin een weekend naar oma waardoor ik mijn achterstallig schilderwerk kon oppakken. Mijn praktijkruimte heb ik 7 jaar geleden neergezet en daarna nooit meer geschilderd. Het zou prachtig weer worden, dus perfect.

Ik heb inderdaad alle kozijnen kunnen schuren en schilderen, daarnaast moest ik nog 2 nieuwe balken in de verf zetten om binnenkort 2 balken van mijn overkapping te vervangen. De ramen en de deur lukte niet omdat het gisteren af en toe regende. Dat probeer ik zondag (vandaag als je deze blog ontvangt) nog te gaan doen, als het droog blijft tenminste.

Heerlijk. Ik besef mij nu dat dit voor mij zoveel rust in mijn hoofd geeft en dat de wereld even stil staat. Geen snelweg in mijn hoofd maar alle focus op het schuurpapier, de kwast de verf. Het enige nadeel van de hoogbegaafdheid is dan natuurlijk wel dat het perfect moet. Ook daar heb ik enigszins afstand van kunnen doen. Het is niet zo strak zoals het normaal is, maar het is goed zo.

Ik ben zo opgegaan en het weekend alleen zijn en het klussen dat mijn hoofd nergens anders aan heeft gedacht. Voor mij werkt dit het beste om de rust op te zoeken.

Dan kan ik weer afsluiten met Vaderdag. Mijn Vaderdag cadeau is dit jaar dat ik helemaal alleen heerlijk mijn ontspanning heb kunnen opzoeken. De zelf geknutselde cadeautjes zal ik zondagavond wel krijgen, dat is dan een mooi symbolisch cadeau voor mij.

Ik ben benieuwd wat jullie met Vaderdag gaan doen, of laat mij weten waar jij de volledige geestelijke ontspanning van kunt krijgen.

Tot over 2 weken.

2016-10-24T07:13:49+00:007 Comments

7 Comments

 1. Hilda Mossink 16 juni 2014 van 14:32 - Antwoorden

  Ha Jan, mooi geschreven! Vaderdag heeft verschillende dimensies voor verschillende mensen zoals uit eerdere reacties maar weer blijkt. Commercieel of niet, zelfgemaakte cadeautjes of niet, ik vind het altijd een mooie dag om bewust even stil te staan bij het vaderschap. Vaders onderschatten hun rol soms. Zij kunnen met hun voorbeeldrol een belangrijke basis leggen in het leven van hun kinderen. Voor mij is het de eerste vaderdag zonder mijn vader. Hij overleed in de zomer van 2013 na een lang en gelukkig leven. Voor mij is ie nog elke dag dichtbij en heb ik dus elke dag een beetje vaderdag 🙂 Dit blog hielp mij om hier even extra bij stil te staan!

 2. Thieu Berkers 15 juni 2014 van 11:43 - Antwoorden

  Annemarie, ik kreeg zojuist een super lief Whatsapp berichtje van mijn middelste dochter. Mijn vaderdag kan niet meer stuk!

  • Jan 15 juni 2014 van 11:54 - Antwoorden

   Thieu,

   Geweldig!! Hopelijk komt het weer goed!.
   Genieten!
   Groet
   Jan

 3. Thieu Berkers 15 juni 2014 van 10:45 - Antwoorden

  Jan ik zal maar meteen op je blog reageren als vader van 3 dochters en ondertussen ook van 3 kleinkinderen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ik zie mijn kinderen en kleinkinderen niet meer. Ik heb een hele vervelende echtscheiding doorgemaakt en dat heeft veel schade aangericht in de relatie met mijn kinderen. Het zijn nu alle 3 volwassen mensen en ik ga er vanuit dat we nog wel weer een keer samen zullen komen alleen zal dat waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. Omdat mijn scheiding zo moeizaam verliep had ik vanaf 2000 ongeveer de sterke behoefte om actief te worden in de gescheiden vader beweging. Ik kon daar veel energie in kwijt. Ik realiseerde me dat de gescheiden vader beweging eigenlijk een emancipatie beweging was.
  Begin dit jaar ben ik als hoogbegaafde eindelijk uit de kast gekomen omdat ik er niet meer langer in kon blijven om niet nog meer problemen in relaties te krijgen. Ik heb me ondertussen aangesloten bij het IHBV en afgelopen donderdag hebben we ons eerste HB café in Eindhoven georganiseerd. Ik realiseerde me afgelopen periode dat ik nu voor een tweede keer in mijn leven binnen een emancipatie beweging actief ben. Zo sprak ik afgelopen week Willem Wind die me vertelde dat de groep hoogbegaafden maar moeilijk in beweging te krijgen is, dat gold ook voor de groep gescheiden vaders toen ik daarvoor actief was. Voor mij is ondertussen helemaal duidelijk geworden dat zowel de vader als de hoogbegaafde man/vrouw nog een behoorlijke weg te gaan heeft voordat zijn of haar emancipatie tot een succes is gebracht. Ik heb de gescheiden vader beweging achter me gelaten om me nu weer helemaal in te gaan zetten voor de emancipatie van de hoogbegaafde volwassene samen met het IHBV.

  • Annemarie M. Schaacke 15 juni 2014 van 11:24 - Antwoorden

   Jan, dank voor je Blog, die mij eraan herinnert dat het vandaag al vaderdag is… Meestal valt dat wat later in juni… Fijn dat je het als hoogbegaafde zo getroffen hebt met je levenspartner en drie prachtige zonen! En op deze wijze maar liefst een heel 'vaderdag weekend' hebt kunnen nemen, op je praktijk gericht. Fijn dat je ervan geniet op jouw wijze in ontwikkeling, als hoogbegaafde vader. Voor iedere vader is dat anders, uiteraard.

   Thieu, een hele weg ben jij gegaan, wat betreft het vaderschap. Bij een echtscheiding gaat vaak meer kapot dan je lief is, helaas. Als Family Coach begeleid ik (v)echtscheidingen in gezin, met de bescherming van kinderen als doel. Ieder lid van het vml. gezin heeft daaronder te lijden, kinderen zijn afhankelijk van volwassenen en helen is een voorwaarde tot herstel. Ik hoop dat je dat gegund wordt en je (klein)kinderen! Communicatie is daarbij een voorwaarde.

   • Jan 15 juni 2014 van 11:56 - Antwoorden

    Hoi Annemarie,
    Dank je wel voor je reactie. Ik moet je zeggen ik geniet met volle teugen dit weekend. Maar ben ook wel weer blij als het gezin vanavond weer thuis komt.
    Groet
    Jan

  • Jan 15 juni 2014 van 11:53 - Antwoorden

   Beste Thieu,

   Dank je wel voor je openheid. Ik vind dat je een geweldig proces door gaat. Mooi dat je bij IHBV Eindhoven je draai aan het vinden bent!
   Wat je kinderen betreft, tsja ik hoor het van meerdere mannen hoe het ook kan gaan. Ik wens je veel wijsheid

   groet
   Jan

Reageer