Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Samen en toch alleen

Ik hoor het heel erg vaak. Los daarvan herken ik het zelf ook. Samen en toch alleen.

Of je nu in een relatie zit of in een vriendschap of vriendenkring, toch is het gezelschap vaak niet voldoende om hte gevoel van alleen zijn te voorkomen.

Alleen of eenzaam?

Ik heb er al eerder over geschreven. Voor iedereen voelt het anders. Is alleen zijn ook gelijk aan eenzaam of juist niet?
Waar komt het eigenlijk vandaan dat gevoel van alleen zijn of eenzaamheid? Waarom voel je je alleen of eenzaam als je in een relatie zit? Is de reltie dan niet goed? Nee, vaak is dat helemaal niet het geval. Maar op de een of andere manier blijft er iets knagen. Het gevoel van niet begrepen worden. Het gevoel hebben dat er een mismatch is in de tijdsynchronisatie. Net als jij behoefte hebt aan rust, wil de ander net iets gaan doen of andersom. Het is net of je naar een film kijkt waarbij de ondertiteling te snel of te langzaam gaat waardoor alles niet meer synchroon is.

Energie

Om dan toch synchroon te blijven gaat je dat veel energie kosten, als het al lukt. Jij bent namelijk gewoon niet meer aanwezig op dat moment ook al ben je fysiek aanwezig. Juist op die momenten komt het gevoel van alleen of eenzaam om de hoek kijken. Hoe kun je dan toch zorgen dat je er "weer bij hoort"?

Ik heb er eerlijk gezegd geen antwoord op. Als ik niet in synch ben met de ander, dan lukt het mij echt niet om in synch te komen. De behoefte om alleen te zijn (niet eenzaam in dit geval) is dermate groot dat samen zijn niet werkt. Het is ook bijna onmogelijk om dat uit te leggen.

Frustratie

Ik snap de frustratie die dan bij de ander opkomt. "Kun je dan niet even gewoon mee doen?" is dan een opmerking die ik wel eens hoor. 'Nee, dat lukt niet'. Hoe ga je dat nu uitleggen. Ik denk dat het niet uit te leggen is.

Doe je dan toch mee, dan is het moment daar dat je je alleen of zelfs eenzaam kunt voelen. Misschien wel ongelukkkig. Hoe lastig kan het zijn om toch afspraken te maken dat je samen dingen kunt doen en ook alleen.

Eigenlijk heb ik niet veel tips, misschien één hele belangrijke. Als je kleine kinderen hebt en die vragen om aandacht, dan moet je die direct aandacht geven. Kleine kinderen vragen om aandacht als ze daar behoefte aan hebben. Daar kun je niet tegen zeggen kom straks maar terug. Doe je dat te vaak dan vragen ze steeds minder of helemaal niet meer om aandacht. Dat is in dit geval echt niet goed!
In dit geval zul je dus echt moeite moeten doen, en vaak kost het je maar en paar minuten van je tijd.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit onderwerp ervaart en welke tips jij hebt voor de lezers.

De zomeraanbieding is ook nog van kracht, dus als dit een onderwerp is waar jij over wilt praten, grijp dan je kans en klik hier.

Als je denkt dat deze blog interessant is voor anderen in jouw netwerk, deel het gerust door gebruik te maken van onderstaande buttons.
Je kunt natuurlijk ook een afspraak met mij maken als je over dit onderwerp van gedachten wilt wisselen.

2016-10-24T07:12:09+00:00Tags: , , , |4 Comments

4 Comments

 1. johan 20 juli 2015 van 11:13 - Antwoorden

  Een een moeilijk punt is dit iedereen heeft zo zijn eigen gevoelens de één durft het gewoon te zeggen als die rust wil en geen zin heeft om dingen te doen, de ander laat zich dan maar tegen zijn zin in mee slepen wat idd . heel veel energie kost. Ik heb dat zelf ook een paar x ervaren en ben van mening dat je juist op zulke momenten moet aan geven dat je graag even wat tijd en rust voor je zelf nodig hebt en als dat geaccepteerd word is dat mooi. Ieder mens heeft dat nodig voor zich zelf. mijn vriendin en ik geven elkaar die ruimte wel maar soms blokt dat bij ons ook wel eens. N a dit blok gelezen te hebben denk ik dat er wel een manier is om dit te voor komen dat je elkaar in dit opzicht even afstoot. Er zijn wel dingen die je samen kunt doen waarbij je toch in je zelf kunt zijn en kunt ontspannen. Daarbij is het wel van belang dat je dan iets kiest wat je samen leuk vind.
  Ik ben bijvoorbeeld samen met mijn vriendin en haar zoontje een hele dag naar een zwembad geweest was geweldig daar hebben we veel lol gehad en ook ons eigen ontspanning kunnen vinden, de dag daar na zijn we naar giethoorn gegaan en hebben daar genoten van de rust en een bootje gehuurd en een fantastische rondvaart gemaakt met ons 3en waar bij we echt heerlijk bij ons zelf konden zijn en de rust ervaren die we nodig hadden en toch samen leuke dingen gedaan dus het kan wel.

  • Jan 20 juli 2015 van 17:26 - Antwoorden

   Een mooie oplossing Johan, dank voor je reactie.

 2. Jan 19 juli 2015 van 22:51 - Antwoorden

  Ik snap precies wat je bedoelt Irene. Het bekende dilemma en discussiepunt. Waarom doe je niet even mee etc..
  Ht is ook niet uit te leggen waarom jij de rust nodig hebt, of het moment alleen. Tijdens het schrijven van het blog had ik de vakantie niet eens bedacht, maar inderdaad een hele bekende..

  Sterkte!

 3. Irene 19 juli 2015 van 21:27 - Antwoorden

  Man, wat herkenbaar! En vooral in vakantietijd een bron van diverse pittige discussies! Ik hou van rust, opladen (of is het ontladen?) terwijl ik dan het liefst even alleen ben. De vakantie is voor mij al heftig genoeg, omdat de kids de hele dag om ons heen hangen. Mijn partner daarentegen houdt van actie ondernemen en er bijna dagelijks op uit trekken (met ons vieren) en laadt juist daar van op. Hoe moeilijk, hoe lastig voor ons beiden om tot een juiste balans te komen. Overigens komen wij deels tot een compromis. Soms gaat mijn partner even weg met beide kinderen (liefst wil hij dat ik meega, maar hij krijgt me niet zo ver) zodat ik even alleen kan zijn. Voor mij geweldig, voor hem eigenlijk een teleurstelling. Hij blijft niet snappen waarom ik niet mee wil; het is toch leuk om er even uit te zijn?

Reageer