Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Positieve fouten

"Positieve fouten" is weer een andere benadering om te kijken naar je eigen handelingen. Mooier zou zijn om het woord fouten helemaal uit ons brein te verwijderen. Waarom wordt een fout over het algemeen negatief bekeken? Alsof je doelbewust iets laat mislukken? (Al zou dat soms natuurlijk best wel eens voorkomen).

Positieve foutenPositieve fouten

Ik kan niet zonder fouten maken, wel zonder de negatieve benadering hiervan. Althans dat lukt steeds beter. Vroeger was het echt niet oké om een fout te maken. Als eerste liet mijn perfectionisme dat niet toe en als tweede stond mijn bestaansrecht op de tocht bij het maken van een fout. Althans die irrationele gedachte had ik mijzelf op jonge leeftijd voorgehouden. Als je dat maar lang genoeg doet, ga je er zelf in geloven.

Een fout maken was dom, stom, belachelijk en bedenk zelf maar de woorden die je er aan geeft. Vanuit het standpunt bekeken dat ik waardering zocht bij anderen en niet bij mijzelf, is dat best wel logisch. Iedereen mocht fouten maken maar ik niet. Ik moest en zou perfect werk opleveren. Tot het moment dat ik best wel een paar grote fouten had gemaakt. Er gebeurde niet wat ik in mijn irrationele gedachtegang had bedacht. het was zelf een soort van oké dat ik een fout had gemaakt. Ik begreep er helemaal niets aan. Wat is er nu positief aan om fouten te maken?

Ontwikkeling

Mijn probleem was/is dat ik nooit heb geleerd om te leren. Een van de meest voorkomende "kenmerken" van het hoogbegaafde kind. Ik begreep alles op school hoefde niet te leren en was met alles bezig behalve school. Omdat ik alles wel zo'n beetje begreep maakte ik dus ook geen fouten. Geen fouten maken is dus eigenlijk wel het grootste probleem wat ik had, zoals ik het nu zie.

Ik kon niet ervaren wat het was om een fout te maken, wat er zou gebeuren als ik een fout maakte en wat fouten maken mij op had kunnen leveren.
Nu begrijp ik het wel, ontwikkeling doormaken. Door fouten te maken start je een ontwikkeling, je leert omgaan met tegenslagen en je ervaart hoe je omgeving reageert en je ontdekt nieuwe dingen.
Einstein heeft ooit eens gezegd: "A person who never made a mistake never tried anything new". Daar sluit ik mij nu bij aan.

Faalangst

"Faalangst is de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen." Faalangst wordt gestimuleerd door de mogelijkheid dat je een fout kunt maken.
Hoe belachelijk werkt ons brein toch eigenlijk. Door fouten te maken kun je leren en dat rem je dan weer af door faalangst te activeren. Natuurlijk heeft niet iedereen daar last van, maar ik weet zeker dat heel veel lezers van dit blog dit herkennen. Iets met hoogbegaafdheid misschien?
Het mooie van faalangst is wel dat je het zelf hebt aangeleerd. Lees de zin nog maar een keer.
Wie heeft de verwachtingen neergezet? Of die verwachting nu van jezelf komt of van anderen, jij hebt de verwachting gecreëerd, niemand anders.
Dus aanpakken die faalangst! Zie hiervoor ook een andere blog van mij. Ik heb besloten om faalangst vanaf nu "straalangst" te gaan noemen en dat is een doordenker.

Fouten maken is mooi

Ja, fouten maken is mooi. Ook al blijft het oncomfortabel voelen, fouten maken is mooi. Eigenlijk probeer ik steeds iets nieuws uit en ontdek ik weer wat anders. Had ik die fout niet gemaakt, had ik ook niets nieuws ontdekt en geleerd. Door de schaamte en onwennigheid heen begint het te wennen.
Door het nu als positieve fouten te zien, o nee, verbannen dat woord, door het nu als leermoment te zien is het allemaal veel minder erg. De positieve kant, de zonzijde bekijken in plaats van de schaduwzijde.

Ik sluit af met mijn nieuwe uitspraak: "Als ik "straal" ga ik "stralen". Denk daar maar eens over na.

Graag hoor ik van jou hoe jij aankijkt tegen fouten maken, laat jij het mij hieronder weten?

PS. misschien staat er wel ergens een fout in deze blog. Laat het gerust weten dan leer ik ervan 🙂

PPS: dit blog is geïnspireerd op een blog van een collega ondernemer, dat blog kun je hier lezen.

7 Comments

 1. danielle 23 april 2015 van 13:35 - Antwoorden

  Dag Jan, heel fijn artikel! Graag vermeld ik even dat de term 'straalangst' door Hilde Cornelis werd bedacht als titel voor een tekst uit 1992 van Marianne Williamson, die elke KernTalentenanalist meekrijgt in de opleiding.
  En als ik mijn neutgehalte ook mag toepassen: het is die blog en niet dat blog - Vlaming, he?! 😉

 2. danielle 23 april 2015 van 13:31 - Antwoorden

  Ik denk dat de essentie van de inhoud je ontglipte door je beledigd voelen. Niet doen
  Je bent te waardevol om je te beperken tot alleen dit 😉

 3. Femke Zwart 18 februari 2015 van 12:40 - Antwoorden

  Hoi Jan,

  Dank voor je blog. Ik herken veel in je verhaal. Ik heb lange tijd ook enorme moeite gehad met fouten maken. Faalangst, perfectionisme...vooral het voldoen aan mijn eigen verwachtingen werkte belemmerend voor me.

  Het gaat langzaam aan beter haha....Ik merk hoe meer ik mezelf toesta 'fouten' te maken, hoe meer ik groei.
  Als mens, als vrouw, als ondernemer. En ja, dan ga ik inderdaad meer stralen, omdat ik meer zichtbaar en hoorbaar naar buiten treedt."

  Warme groet,
  Femke Zwart

 4. Kirsten Erstster 17 februari 2015 van 20:43 - Antwoorden

  Ik heb zoveel geleerd van mijn fouten dat ik eraan denk er nog een paar te maken...

  Ik heb besloten om faalangst vanaf nu “straalangst” te gaan noemen en dat is een doordenker. Grin dat komt vooral over als belediging van mijn inteligentie ; ) Dat klinkt misschien een beetje arrogant maar het is een beetje maf als je een woord ziet "Straalangst" en in elk geval voor je gevoel de indruk hebt dat je in een split second begrijpt wat er bedoeld wordt en dat dat dan gevolgd wordt door, dit is een doordenker... dan denk ik echt.. moet je nu echt zoveel rekening houden met de minder hoogbegaafde medemens als je een hoogbegaafdencoach bent... beetje vermoeiend... maar goed... misschien is dit ook wel weer discrimineerd t.o.v. van een groep mensen in een zin die ik niet wil en bedoel, sorry dan ; )

 5. carla 15 februari 2015 van 11:13 - Antwoorden

  Hoi Jan, Fouten maken wordt vervelend wanneer er anderen bij betrokken zijn.Of jij nu een fout maakt waardoor iemand anders de rest van zijn leven in een rolstoel mag doorbrengen of andersom. Ik denk even aan een verkeerde diagnose door de huisarts of iets in die geest.
  Fouten waar je alleen jezelf mee hebt ; jammer dan. Volgende keer beter.
  " Als ik straal ga ik stralen " begrijp ik niet.
  Gr. Carla de Oude.

 6. Roosmarijn 15 februari 2015 van 08:53 - Antwoorden

  Leuk Jan, dank je. In de column die ik zojuist gepost heb lees je hoe mijn fouten hebben geleid tot een groeiweek waarin ik kon stralen. Weer het bewijs dat fouten maken leiden tot ontwikkeling!
  Tot snel, met zondagse groet

 7. jeannette bal 15 februari 2015 van 08:23 - Antwoorden

  Mooi artikel Jan. Wat zijn fouten ? Een kind dat valt en weer op staat, maakt technisch gezien een fout in de coördinatie. Gelukkig zien we dat als deel van het leerproces.
  Ik ben vaak gevallen en weer opgestaan (letterlijk) dus ben vaak gestraald en nu 52 jaar voel ik dat ik eindelijk straal 😉 Dus laten we met zijn allen heel veel fouten maken (wel graag zonder andere mensen te schaden) en er een mooiere wereld van maken.

  magnetische groet
  Jeannette

Reageer