Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

KernTalenten en jouw persoonlijkheid?

KernTalenten vertellen jou wie je bent!

KernTalenten analyseIn deze blog wil ik je vertellen wat KernTalenten zijn, wat ze over jou zeggen en hoe belangrijk ze voor je kunnen zijn.

Wat zijn KernTalenten?

Als men spreekt over talenten dan wordt klassiek bedoeld "de aanleg en begaafdheid om je een bepaalde vaardigheid of competentie eigen te maken en daar in te kunnen excelleren".
KernTalenten gaan daarentegen over de daar nog onderliggende Aard, plus Potentieel en de Intrinsieke Motivatie die je nodig hebt om die klassieke talenten te ontwikkelen.

Danielle Krekels, de ontdekker van de KernTalenten, heeft ontdekt dat er 23 unieke KernTalenten zijn. Elk KernTalent heeft 3 mogelijke "scores": klein, half of sterk. Het geheel aan KernTalenten weerspiegelt de "blauwdruk" van jouw persoonlijkheid. Het maximale oprekbare kader waarbinnen jij jezelf zowel kan als wilt ontwikkelen. Door de combinatie van de 23 KernTalenten en de drie "scores" zijn er 94 miljard combinaties mogelijk.

De rest van de uitgebreide uitleg komt binnenkort beschikbaar op mijn andere website www.ontdekjekerntalenten.nl, of je kunt een kijkje nemen op www.CoreTalents.be.

Wat kun je met KernTalenten?

Als jij weet wat jouw kleine, halve en sterke KernTalenten zijn, dan kun je die ook gaan inzetten of juist vermijden. Los daarvan krijg je begrip waarom sommige dingen je bijvoorbeeld makkelijk afgaan en andere dingen juist niet. Als hoogbegaafde moet je toch alles kunnen? Met KernTalenten kunnen wij die mythe meteen ontkrachten.

Met jouw beeld van je KernTalenten kun je zorgen dat je energiehuishouding weer op peil komt. Je kunt keuzes maken met betrekking tot de baan die je op het oog hebt, of je huidige baan, wel bij je past. Waarom stel je dingen zolang uit? Waarom lukt het je toch maar niet om dat ene ding te doen?

Het is niet voor niets dat in België de KernTalentenmethode veelvuldig wordt gebruikt bij werving en selectie. De kans op een baan die bij jou past en dat een werkgever een werknemer krijgt die gelukkig (en dus productiever) is, is natuurlijk veel groter als je dat op basis van vastgestelde KernTalenten doet.

Doe jij de dingen die je leuk vindt of omdat je ze goed kunt?

Het ideale antwoord is dat je ze leuk vindt, ze goed kunt en ze geen energie kosten maar energie opleveren, dan spreken wij waarschijnlijk van het inzetten van je sterke KernTalenten.
De ideale situatie is dat je in je werk tenminste 70% van je sterke KernTalenten kunt inzetten. Is dit minder of veel minder dan leidt dit zeker tot energielekken en mogelijkerwijs tot burn-out en/of bore-out.

Een ander probleem voor hoogbegaafden is dat zij vaak heel snel taken kunnen oppakken en ze ook nog goed dan wel beter dan collega's kunnen uitvoeren. Vaak is de valkuil dan dat deze taken door deze persoon uitgevoerd worden, zonder te kijken of deze taken wel "passen" bij deze persoon.

Vaak wordt er ook gesproken over competenties, maar dat is niet hetzelfde als KernTalenten. Competenties kun je jezelf aanleren, KernTalenten zijn grotendeels aangeboren.
Bovenstaande probleem kom ik veel in mijn praktijk tegen. Hoogbegaafden die heel veel dingen goed kunnen, maar helemaal niet gelukkig zijn met de dingen die ze MOETEN doen. Het is niet hun passie en vrij vertaald door mij, ze kunnen niet hun sterke KernTalenten inzetten.

Burn-out en/of Bore-out

Er zijn natuurlijk tal van redenen waarom iemand in een burn-out en/of bore-out terecht komt. Zelf heb ik in 2005 een fikse burn-out gehad en nu pas begrijp ik eigenlijk wat daar de reden van was.
Kort samengevat:

 • Burn-out betekent dat je teveel tijd en energie MOET besteden aan het inzetten en ontwikkelen van je kleine KernTalenten;
 • Bore-out betekent dat je te weinig tijd en energie MAG besteden aan het inzetten en ontwikkelen van je sterke KernTalenten.

Belangrijk is om te weten dat het hebben van kleine KernTalenten niet wil zeggen dat je iets niet (goed) kunt. Het vergt in dat geval alleen meer energie en oefening dan voor iemand met sterke KernTalenten.
Het hebben van kleine KernTalenten betekent dus niet dat je iets niet kunt of kan leren, maar wel dat je het veel minder leuk zult vinden en dat het je niet natuurlijk af zal gaan. Het kost simpelweg veel energie en leidt dus tot energielekken.

Hoe weet ik wat mijn KernTalenten zijn?

Om inzicht te krijgen in jouw KernTalenten kun je een KernTalentenAnalyse laten maken. Dit kan en mag alleen bij door "CoreTalents" erkende KernTalentenanalisten. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik sinds kort één van de beperkt aantal KernTalentenanalisten ben in Nederland, één van een select gezelschap in Europa.

Deze KernTalentenAnalyse is meer dan de moeite waard. De analyse kun je je hele leven blijven gebruiken. De uitslag zal nooit meer veranderen, omdat het gebaseerd is op de periode van jou als kind in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Bedenk hoeveel verkeerde keuzes je kunt voorkomen in de toekomst en hoeveel geld het je zou kunnen besparen.
Hoeveel mensen hebben niet een verkeerde studie gedaan, de verkeerde baan gekozen en niet te vergeten hoeveel mensen belanden er niet in een burn-out?

Wil je een analyse aanvragen? Schrijf je dan in via deze link

Ik zou graag van jou willen weten wat jij zou gaan doen als je wel wist waar je aanleg voor hebt en welke "mislukte" keuzes jij hebt gemaakt!
Je kunt je reactie onderstaand kwijt.

11 Comments

 1. Kirsten Erstster 6 januari 2015 van 20:40 - Antwoorden

  Heb je dan misschien een voorbeeldrapport zodat in elk geval te zien is hoe lang het is, welke punten besproken kunnen worden e.d. en dat blijk geeft van het vertrouwen dat k wel begrijpen kan dat elk rapport anders is omdat elk mens anders is en dat met deze testmethode zo heerlijk veel variabellen worden meegewogen dat de combinatiemogelijkheden in de miljoenen/miljarden lopen.....

 2. Kirsten Erstster 6 januari 2015 van 20:15 - Antwoorden

  Enkel dat stukje over dat je geen geheimhoudingscontract hoeft te tekenen als klant was nieuw maar daar staan dan toch ook die 23 dingessen in... dan kan je die hier toch ook noemen...

  Dat standaardverhaal over de bescherming van deze methode kende ik al....

  En nee natuurlijk heb je dat nog nooit meegemaakt dat het niet werkt je begint hier net mee... dus dat zegt niet zoveel.

  • Jan 15 januari 2015 van 04:32 - Antwoorden

   Kirsten,

   Excuses, ik heb deze post helemaal gemist.
   Ik ga overleggen met CoreTalents.
   Met het feit dat ik schreef dat ik dat nog niet eerder meegemaakt heb bedoelde ik eigenlijk te zeggen dat binnen CoreTalents dit nog niet is gebeurt dat een analyse niet juist was. Hier hebben wij het dan over meer dan 10.000 analyses

 3. Lizethe 6 januari 2015 van 16:12 - Antwoorden

  Jan een duidelijke uiteenzetting van de kerntalenten. Het is nog al een gepuzzel als je alle combinaties ziet.

  Uiteindelijk gaat het er wel om dat iemand ze ontdekt en er vervolgens iets mee gaat doen. Ik wens je veel succes met dit nieuwe bedrijf.

 4. Kirsten Erstster 6 januari 2015 van 00:05 - Antwoorden

  Ik vind het overigens prima als iemand me iets probeerd te verkopen... zolang het in een behoefte voorziet heb ik helemaal geen probleem met reclame, brood verdienen e.d. dat moeten we immers allemaal, binnen redelijke grenzen uiteraard.

  • Jan 6 januari 2015 van 10:42 - Antwoorden

   Beste Kirsten,

   Uiteraard hoef je als je een analyse laat doen geen geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Overigens heeft niemand wat aan jouw analyse, hij is namelijk helemaal op jouw persoonlijk profiel gemaakt.
   De reden dat er zoveel bescherming rondom KernTalenten heerst heeft alles te maken met de ontdekster. Zij wil (zij heeft er ruim 20 jaar van haar leven ingestopt) niet dat dit niet opgleide mensen gebruikt gaat worden.
   In het begin had ik dezelfde gedachten als velen van jullie, maar nu ik de opleiding heb gedaan, begrijp ik het volkomen. Verkeerde interpretaties kunnen echt een heel eigen leven gaan leiden met niet gewenste uitkomsten.

   De vragenlijst op zich is geen geheim. Dat zijn vragen over spelletjes die jij speelde in de leeftijd tussen 4 en 12 jaar.
   Verder zijn er geen vragen over andere zaken, dus je school of andere zaken zijn niet van belang voor de methode.

   Tot op heden is er, voor zover ik weet, nog niemand geweest waarbij de methode niet heeft gewerkt, ook niet bij mensen die heel weinig weten van hun jeugd. Door de vragen en het diepte interview komt er echt weer veel naar boven.
   Ik kan niet voor je besluiten, dat is aan jou.
   Groet
   Jan

 5. Kirsten Erstster 5 januari 2015 van 21:01 - Antwoorden

  Beste Jan,

  Ik ben in de loop der tijd van een specialistisch juridisch naar een generalistisch ecologisch beroep gegaan en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ook mijn rechtenstudie heb ik nooit betreurd.

  Wat ik geleerd heb is dat ik met mijn brede interesse beter af ben in een generalistisch beroep. Hierbinnen bestaan uiteraard nog wel weer allerlei keuzes... welke taken passen het beste bij mij en welke kan ik beter uitbesteden?

  Daar zou ik wel graag meer over willen leren, daarom heb ik hierover natuurlijk flink wat opgezocht en rondgevraagd.

  En hoewel de kerntalentenmethode mij aan de ene kant aanspreekt, bijvoorbeeld inderdaad omdat ik in veel dingen wel redelijk goed ben en daardoor niet zo goed weet waar mijn grootste kracht zit, maar ook omdat het de stoorzender die de pubertijd is buiten beschouwing laat, misschien wel extra relevant in mijn geval vanwege mijn geaardheid, waar ik vervolgens als puber een flink deel van mijn andersheid heb opgehangen...

  maar als ik rondsurf op zoek naar info over de kerntalentenmethode dan kom ik toch een hoop beschermingsconstructies tegen zeg... tjonge zoveel dat ik me afvraag of ik een geheimhoudingsverklaring moet gaan tekenen als ik besluit een kerntalentenanalyse te laten doen. Is dat zo?

  Verder vroeg ik me af of de vragen heel erg eng gaan zijn.... maar daar heb ik inmiddels deels een antwoord op door deel te nemen aan een vlaams wetenschappelijk onderzoek over validering van de kerntalentenmethode. De engheid van de vragen van die test viel mee maar er waren er wel veel waarop ik gewoon simpelweg geen antwoord wist omdat ik een flink deel van mijn jeugd verdrongen heb omdat het misschien gewoon wel niet zo leuk was om als niet onderkende hoogbegaafde op een goedbedoelend aap noot mies dorpsschooltje te zitten... ik sloot mezelf vaak grotendeels op in mijn eigen fantasie al weet ik niet eens meer waar die dan over gingen. Dus ja dan vraag ik me af hoeveel zin zoiets dan voor mij heeft. Misschien is het voor mij gewoon niet zo geschikt. En kan ik bescheiden maar aanwezige budget beter besteden aan een andere vorm van begeleiding. Lastig Lastig. Pieker pieker.

 6. Ben 5 januari 2015 van 18:48 - Antwoorden

  Jan, ik volg je in je verhaal dat kerntalenten enorm belangrijk zijn om van jezelf te weten. Toch neigt het einde van je blog voor mijn gevoel een beetje naar misbruik maken van verkeerde keuzes die mensen gemaakt hebben door op die gevoelens in te spelen en zo zieltjes te winnen voor je analyse.

  Als je echt mensen verder wilt helpen waarom laat je niet weten welke 23 het zijn en daag je de hoogbegaafden niet uit om er voor zichzelf achter te komen. Je weet toch hoe autodidact ze zijn? Als ze er niet uit komen of er dieper op in willen gaan, kunnen ze alsnog een professionele analyse laten uitvoeren door jou.

  Ik merk dat je veel kennis hebt van hoogbegaafden en ben ook blij dat je er zoveel tijd in steekt en begrijp ook dat je er je geld mee verdiend, maar de laatste tijd heb ik het idee dat de balans tussen zaken en blogs om te helpen (als ze daar niet voor zijn begrijp ik dat misschien verkeerd) wat anders ligt dan in het begin.

  Groeten

  Ben

  • Jan 5 januari 2015 van 19:06 - Antwoorden

   Dag Ben,

   Dank je wel voor je reactie.
   Ik snap je opmerking mbt de KernTalenten. Ik zou ze allemaal wel willen vrijgeven, maar dat mag ik niet. De KernTalentenmethode is een licentie die mij gegeven (lees waar ik mijn opleiding en examen voor heb moeten doen) is onder een aantal voorwaarden. Daar zit ook een reden achter. Een KernTalent op zich zegt namelijk weinig en kan zelfs tot verkeerde conclusies leiden. Het gaat hier om het geheel van de 23 KernTalenten samen en alle combinaties die in verschillende dimensies bekeken kunnen worden.

   Voorheen was er zefs een online versie waarbij je een verkort verslag kreeg. Deze is online versie is stopgezet omdat er inderdaad zonder uitleg en een gedegen diepte-interview verkeerde aannames zijn gedaan.
   De ontdekster van de KernTalenten en dus ook de analisten proberen een 90-95% sluitende analyse te maken die daadwerkelijk jouw blauwdruk is. Voor minder wil ze niet gaan.

   Dat ik wat meer commercieel aan het worden ben, ja soms wel. Maar ik heb uiteraard ook een gezin te voeden.
   Blogs zijn er om informatie uit te wisselen maar ook zeker om daar klanten uit te winnen. Zo simpel is het. Ik denk dat ik heel veel geef en soms een blog als deze. Misbruik maken is iets wat ik nooit zou doen, integriteit staat bij mij voorop. Ja dit was een redelijk commercieel blog, maar wel degelijk op feiten. En wat is er mis om mensen te wijzen dat keuzes die ze nog moeten gaan maken op een andere manier gedaan kunnen worden dan voorheen?
   Uiteindelijk is het de lezer die bepaald of hij/zij wel of geen gebruik wil maken van mijn aanbieding. Dat is voor iedereen anders.

   Ik hoop dat ik je hiermee eea heb kunnen uitleggen, en anders hoor ik graag je vragen.
   Groet
   Jan

 7. Eddy 4 januari 2015 van 16:30 - Antwoorden

  Jan de beste wensen voor 2015. Ja je kerntalent idd een mooi punt om dit te weten.

 8. Eddy 4 januari 2015 van 12:17 - Antwoorden

  Dank voor je mooie blog. Ik wist eigenlijk al heel vroeg waar ik goed in was en wat ik nog wilde ontwikkelen. Heb echter veel te lang geluisterd naar anderen. Heb ook jaren bij de overheid gewerkt en kon niet meer rijmen met wat "politiek" beter was en niet daadwerkelijk wat beter was. Heb uiteindelijk ontslag genomen en ben voor mezelf begonnen. Nu help ik andere mensen met enerzijds mijn massagepraktijk en beautysalon (delphinmassage.nl) en sinds kort ook mijn eigen coach-, trainings- en consultancybureau.(www.onelifecoaching.nl) (Ik doe graag veel verschillende dingen.) Heb nu al 2 coachees die ik begeleid met zichzelf verder te ontwikkelen. Verder ben ik druk bezig met E-book en workshop. En ik krijg hier zoveel energie van!! Veel succes verder. Boeiende site!

Reageer