Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Irrationele gedachten

Daar zit ik dan, zaterdagmiddag en geen inspiratie en toch is het morgen, en als jullie het lezen, zondag…. blogdag.

Dat maakt mij enigszins onzeker. Moet ik nu een blog schrijven om het schrijven (dus een blog met een specifiek onderwerp zoals jullie gewend zijn) of laat ik gewoon mijn vingers over het toetsenbord gaan en zie ik wel wat er op het scherm komt te staan. Ik heb gekozen voor het laatste, gewoon even mijn gedachten op het scherm weergeven.

Irrationele gedachten

Maakt mij dat echt onzeker? Nou in zekere zin wel, ik heb het idee dat jullie weer een onderwerp verwachten en dan moet ik dus presteren om dat ook te kunnen maken. Ik heb er geen zin in deze keer. Grappig, vroeger zou ik alles op alles gezet hebben om dat toch die blog te maken, en nu kies ik voor wat ik voel. Geen inspiratie. Wat ik dan nog niet heb overwonnen is om dan ook maar geen blog te schrijven. Dat kan ik niet maken. Ook niet aan mijzelf. Ik heb mijzelf beloofd om elke 2 weken een blog te schrijven.

Die irrationele gedachten ben ik ook niet kwijt, ik blijf mens, maar ik weet wel dat het irrationele gedachten zijn. Blijkbaar komt het onderwerp dan toch vanzelf naar voren. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat ook hoogbegaafden (deze blog is dan ook niet specifiek geschreven voor hoogbegaafden, dit is een onderwerp voor iedereen) die irrationele gedachten hebben. Dat heeft alles te maken met het fantastische brein dat wij hebben, maar dat brein zorgt er ook voor dat het aan de loop gaat met je gedachten. Voor je het weet heb je een compleet scenario bedacht in je hoofd, en dan niet zo maar en scenario, nee één met minimaal een paar alternatieven voor als het eerste scenario niet zou werken, wat natuurlijk niet echt zou kunnen want ook die is al  zo doordacht dat het niet anders dan waar kan zijn.
Ook iets wat ik en vele anderen hoogbegaafden goed kan is aannames doen. Die hoef je natuurlijkSilly Guy niet te checken want je weet zeker dat het zo is, ook daar kun je dan veel scenario's omheen bouwen.

Of en dat is het laatste voorbeeld wat ik wil schetsen is als je iets lastigs moet doen. Stel je wil een bepaalde opdracht niet uitvoeren en dat moet je gaan vertellen aan je opdrachtgever. Op dat moment creëer je hele waanbeelden in je hoofd als; als ik dit niet doe dan vlieg ik eruit; dan mag ik deze opdrachten nooit meer doen etc etc. Allemaal irrationele gedachten.

Achteraf, zoals ik zelf heb meegemaakt, wordt er dan gezegd: "o, oké, geen probleem, dan doe je nu toch wat anders". En juist die uitspraak zat in geen enkel door mijn fantastische brein bedacht scenario.Hoe kan dat nou? Bouw ik hele grote drempels, nee zeg maar bergen, waar ik metaforisch overheen moet om te zeggen dat ik niets ga doen, en dan blijkt dat helemaal nergens voor nodig geweest te zijn.

Wat is nu de moraal van deze blog. Doe geen aannames, check bij de ander of het klopt wat jij hebt bedacht. Dat maakt het leven soms zo veel eenvoudiger.

Een goed en simpel zelfhulp boekje hiervoor is "Beren op de weg, spinsels in je hoofd". Deze kun je via onderstaande link bij BOL.com bestellen (het eerste is een fysiek boek, het tweede een e-book).

Uiteraard kan ik je hierbij helpen in mijn praktijk, neem hiervoor contact met mij op info@hoogbegaafdencoach.nl

Laat hieronder eens weten hoe jij met irrationele gedachten omgaat.

2016-10-24T07:18:36+00:0012 Comments

12 Comments

 1. […] van jezelf krijgen.Kijk anders ook nog even in mijn blogs over de comfortzone, faalangst en irrationele gedachten. Want een “Nee” zal voor velen de radartjes laten draaien in het brein en gaan […]

 2. […] Stop met “Ja, maar” of dat lukt mij toch niet! Dat zijn irrationele gedachten, die heb je echt niet nodig. Als jij wilt dat het doel gehaald wordt dan wordt het doel […]

 3. Jan Everts 24 september 2013 van 14:56 - Antwoorden

  Hoi Petra,
  Dank voor je openhartigheid,
  Mooi om te zien dat je in 4 zinnen je eigen coach bent geworden. De vraag alleen blijft natuurlijk als je het weet waarom doe je het dan nog 🙂
  En volgens mij was het geen berg meer, maar een normale drempel.
  Als je het nog niet hebt, dan kan ik je het boekje zeker aanraden ook voor je eigen bedrijf.

  Groet
  Jan

 4. Petra Zaanen 24 september 2013 van 14:34 - Antwoorden

  Hallo Jan, tja, die onzekerheid herken ik als geen ander. Goed doen moet..... Rationeel weet ik dat dit niet hoeft maar in mijn hoofd maakt het een andere route, niet altijd maar wel vaak. Als ik het niet goed doe, ben ik niet oké. Ik weet zelfs hoe ik dit om kan draaien en toch kost nog moeite om het te doen. Het verschilt wel per situatie en wat het belang erachter is. Ik geloof dat ik zojuist een berg beklommen heb 🙂

  Groet, Petra

 5. Hugo Bakker 22 september 2013 van 20:28 - Antwoorden

  Hoi Jan, wat gek, ik heb nooit last van zulke gedachten 😉
  Ik las trouwens in één van je reacties dat je een lijstje met onderwerpen hebt. Dat helpt mij ook om elke week een blog te schrijven. Die lijst wordt trouwens steeds langer ondanks dat ik er elke week eentje 'gebruik'.

  Ook gaaf om te lezen welke reacties je krijgt nu je de man achter het blog laat zien!
  groeten, Hugo

  • Jan Everts 23 september 2013 van 18:49 - Antwoorden

   Hoi Hugo,
   Heel raar dat jij er geen last van hebt 🙂
   Het is mij inderdaad opgevallen dat ik een heel ander soort reactie krijg dan bij de andere blogs.
   Wel leuk.
   Ik ga rustig door met bloggen en mocht jij nog onderwerpen hebben voor mijn lijstje dan hoor ik dat wel.

   Groet,
   Jan

 6. Ria 22 september 2013 van 19:37 - Antwoorden

  Dag Jan,

  Wat een geweldige blog heb je geschreven, zo herkenbaar…..
  Wat zijn we toch briljant in het bedenken van (doem) scenario’s, bijna tot in de puntjes uitgewerkt. Daarnaast de aannames met de scenario’s die heel vaak een eigen leven gaan leiden. En inderdaad, we nemen dan aan dat het zo is, punt!!!
  Fijn dat je dit blog geschreven hebt, een spiegel om eens goed in te kijken.
  Check bij de ander en wees open, dat scheelt heel veel energie en narigheid.
  Dank je wel.

  • Jan Everts 23 september 2013 van 18:47 - Antwoorden

   Dag Ria,

   Dank je wel voor je reactie, en graag gedaan.

   Groet

   Jan

 7. Annemarie M. Schaacke 22 september 2013 van 09:24 - Antwoorden

  Heel goed beschreven, Jan, hoe dat gaat met zgn. irrationele gedachten (overgens niet alleen bij hoogbegaafden) waarmee je door een heel kader van angsten, twijfels, onzekerheid gaat, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het goed is wat je voelt en dat naar buiten mag brengen. Goed voorbeeld met literatuur.

  • Jan Everts 22 september 2013 van 10:01 - Antwoorden

   Dag Annemarie,

   dank je wel voor je reactie en compliment. Dit onderwerp is zeker niet alleen voor hoogbegaafden. Dit geldt voor heel veel mensen, hoogbegaafd of niet.

   Ik ben benieuwd of jij er ook "last" van hebt?

   groet

   Jan

 8. Roosmarijn 22 september 2013 van 08:16 - Antwoorden

  Heel herkenbaar Jan en juist leuk dat je daarover schrijft, dit maakt je alleen maar meer mens en zo leren wij als lezers de man achter alle blogs volgepakt met inhoudelijke informatie kennen.

  Ik ben 2,5jaar hoofdredacteur geweest van twee tijdschriften waardoor ik elke 2 weken een hoofdredactioneel moest produceren. Een lege pagina publiceren kon echt niet, alhoewel mijn irrationele gedachten me nu meenemen naar de mogelijkheid dat ik daar wellicht best een statement mee had kunnen maken, maar afijn. Irrationele gedachten en scenario's met minimaal drie tot in de puntjes uitgewerkte opties daar ben ik een kei in. Als projectleider en consultant maak ik er tegenwoordig m'n werk van. 🙂 Overigens heb ik, nu ik net mijn eigen bedrijf ben gestart, mijn lezers beloofd dat ik op onregelmatige basis een column zal schrijven. Dat was mijn les van al die columns, die "moetjes".

  Voor mij is het vanmorgen ook columntijd voel ik. Ik heb alleen zoveel ideeën in m'n hoofd dat ik er bijna in verzuip... En dan moet het natuurlijk ook nog perfect... Misschien een idee voor je volgende blog? Fijne zondag.

  • Jan Everts 22 september 2013 van 10:03 - Antwoorden

   Dag Roosmarijn,

   dank je wel voor je reactie, en leuk om te lezen hoe jij er mee omgaat. Iedereen kiest zo zijn/haar oplossing voor dit probleem, zolang je maar her- en erkent dat het irrationele gedachten zijn en je weet wat je daarmee moet doen.

   Leuke tip voor een volgende blog, hij staat op het lijstje van onderwerpen, dank je wel.

   Fijne dag nog,

   Groet
   Jan

Reageer