Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

IK BV

IK BV

Wat is eigenlijk een IK BV?

Dat is een uitdrukking die ik eens van iemand heb gehoord. Ik vond dat zo interessant dat ik dat concept verder heb uitgewerkt. Ik gebruik deze metafoor nu veel in mijn praktijk als een model.

De IK BV staat voor jou als persoon en de ruimte die jij inneemt, dan wel nodig hebt. Los van de IK BV zijn er nog 2 andere BV's; namelijk de WERK BV en de GEZIN BV.

Deze 3 BV's in totaal, nemen 100% van jouw beschikbare tijd in. Daarmee bedoel ik niet de tijd die jij gebruikt, maar de 7*24 uur die er in een week beschikbaar is.IKBV

Als alle BV's goed op elkaar afgestemd zijn, is er een perfecte harmonie tussen de 3 BV's. Elke BV zou dan voldoende aandacht krijgen, waardoor elke BV goed functioneert.

Ik denk dat jullie het al raden, maar bij hoogbegaafden is de IK BV een stuk groter dan bij niet hoogbegaafden. Daar ben ik ondertussen wel achter. Tsja, en als één van de drie BV's groter is dan kan dat alleen maar ten koste gaan van de andere BV's.

Ik licht nog een tipje van de sluier op; de IK BV en WERK BV gaan over het algemeen vrij goed samen.

Helaas is de GEZIN BV meestal de dupe van deze samenwerking. Door deze situatie zie je dat bij veel hoogbegaafden conflicten ontstaan in de relatie of in het gezin.

Waarom is de IK BV nu eigenlijk zo groot? Waarom heeft een hoogbegaafde zoveel tijd voor zichzelf nodig? Dat laat zich raden, zoveel ideeën en gedachten die moeten worden uitgewerkt. Maar ook alle indrukken, impulsen en prikkels hebben een plekje nodig. Dat gebeurt veelal in een omgeving die rustig is en waar de hoogbegaafde alleen is, dus niet in samenwerking met de GEZIN en WERK BV.

Zoals net gezegd is de GEZIN BV meestal de dupe van deze tripartiete samenwerking. De uren voor de WERK BV liggen over het algemeen wel vast, de besteding van de uren voor de IK BV zijn weliswaar flexibel maar nemen wel veel tijd in beslag. Het "restje" wat overblijft komt ten goede aan de GEZIN BV. Dat pikt de GEZIN BV niet. Het gaat meestal lang goed, maar dan vraagt de GEZIN BV aandacht van de IK BV en meestal op een moment dat het de IK BV niet uitkomt. Dan is er een conflictsituatie geboren.

Het vreemde is dat de GEZIN BV het blijkbaar accepteert dat zij minder uren ter beschikking heeft dan in vergelijking met een GEZIN BV in een niet hoogbegaafde situatie. Op de een of ander manier begrijpen GEZIN BV's dat de hoogbegaafde persoon meer tijd nodig heeft voor de IK BV dan een niet hoogbegaafde persoon. Probleem is wel dat de GEZIN BV dit wel accepteert maar verwacht wel dat de tijd die besteed wordt aan de GEZIN BV wel quality time moet zijn. Zodra de persoon zich in de GEZIN BV vertoeft wordt er wel verwacht dat deze 100% aanwezig is. En dan bedoel ik niet alleen met het lichaam maar helemaal. Als dat niet gebeurt, dus zeg maar je bent er wel, maar je bent er niet.. dan is een conflict geboren.

De gespannen samenwerking tussen de IK BV en de GEZIN BV is er een die serieus genomen moet worden. De IK BV moet echt begrip krijgen en tonen voor de GEZIN BV. De IK BV moet ook inzien dat de ruimte die de IK BV inneemt echt veel groter is dan normaal. Veel relaties stranden op dit punt.

MIJN TIP

Schrijf 3 weken lang in een dagboek, hoeveel uren je uitgeeft aan de drie BV's. Denk eens bij jezelf na als de GEZIN BV tijd vraagt of datgene waar je mee bezig bent in de IK BV niet even kan wachten.

Voor meer uitleg over en verdieping van dit onderwerp nodig ik je graag uit voor een coachsessie.

Hoeveel uren denk je dat JIJ kwijt bent aan de IK BV? Laat het mij weten. Deel dit bericht gerust met personen waarvan jij denkt dat dit ook nuttig kan zijn!

2016-10-24T07:13:53+00:00Tags: , , , , , |8 Comments

8 Comments

 1. Tonko 23 juni 2014 van 10:11 - Antwoorden

  Hoi Jan,

  Ach, ik denk dat dit verschilt per persoon. Door mijn gebrek aan zelfkennis heb ik zelf altijd ontzettend geklooid met mijn werk. In een van mijn laatste columns schreef ik al dat ik nog nooit één seconde heb genoten van mijn werk en dat is zo, al besef ik dat ik als inwoner van ongeveer het beste land ter wereld (zonder nationalist te zijn) weinig recht tot klagen heb. Je leest wel eens dat sommige HB'ers een carrière hebben van twaalf steden en dertien ongelukken met veel ontslagen en zo. Welnu, ervan uitgaande dat ik HB ben, ben ik daar het prototype van. Maar nu ik opnieuw zonder werk zit, besef ik wel dat een reguliere baan niets voor mij is en ik echt voor mezelf moet gaan beginnen (ben inmiddels bezig met ene eigen creatief bedrijfje).
  Kortom, de WERK BV heeft bij mij nooit veel voorgesteld maar moet juist een belangrijkere plaats gaan innemen. Net als de IK BV trouwens want die heb ik juist heel lang weg gestopt. Vooral ook door een gebrek aan zelfkennis dus. Ik heb me altijd veilig verscholen achter het GEZIN BV. Tenminste achter mijn eenoudergezin dan. Ik ben al jarenlang gescheiden. Niet omdat mijn IK BV teveel tijd opslokte overigens (ik wist niet eens dat mijn problemen iets met HB te maken zouden kunnen hebben), want ook toen besteedde ik al heel veel tijd aan mijn gezin/kinderen en zelfs meer dan mijn vrouw die wel een gewone, goede carrière had/heeft. Maar "gewoon" door te verschillende karakters en het gevoel niet begrepen te worden (van beide kanten!).
  Conclusie: ik herken de verdelingen in de reacties niet. Bij mij stond het gezin als uitlaatklep altijd dik voorop, ook omdat ik me daarbij het meest normaal voelde, als een gewoon onderdeel van de maatschappij. Maar mijn doel voor de komende tijd is om juist veel meer aandacht te gaan schenken aan de IK BV in combinatie met het EIGEN BEDRIJF BV (niet los van elkaar te zien, tenminste als ik plezier wil hebben in mijn werk) want ik moet een enorme inhaalslag gaan maken.

  Tonko

 2. […] Vaderdag meer een reflectie van mijn rol als papa in het gezin. Zoals ik in mijn vorige blog “IK BV” heb uitgelegd waar je je tijd aan kunt besteden, bedenk ik mij hoeveel tijd ik aan de […]

 3. Erika 2 juni 2014 van 23:26 - Antwoorden

  Hallo Jan.

  Ja ja dit herken ik goed. Voor mij is deze problematiek momenteel echt toepaselijk. Jij schrijf daar heel open over problematiek, die andere (gewone) mensen vaak niet verstaan en begrijpen. Het is duidelijk ook voor hoogbegaafden maar ook voor gewone mensen, die niet zo druk in hun hoofd zijn. Hierdoor kunnen ze misschien beter hoogbegaafden verstaan. Ik heb meerdere blogs van jou gelezen en die zijn allemaal heel intresant en spreken mij aan. Toen ik deze blog heb gelezen was mij meteen duidelijker geworden waarom ik weleens zo in wirwar ben. Ik wil er voor iedereen zijn, alles doen en vaak gaat het ten nadeel van IK BV en dan blijven veel vragen open en niet verwerkt. Ben nog niet in evenwicht tussen deze 3 BV´s. Bedankt voor deze blog, mij is meteen veel duidelijk geworden.

 4. Hilda Mossink 2 juni 2014 van 12:06 - Antwoorden

  Grappig, zo heb ik nog nooit gekeken naar het indelen van mijn tijd. Bij mij gaat de meeste tijd zitten in de Gezin en Werk bv en moet ik moeite doen om de ik bv voldoende ruimte te geven. Ik denk in percentages 40 gezin, 40 werk, max 20 ik. En het loopt vaak ook door elkaar, dat ik in de ene bv zit en met mijn gedachten in of bij de andere...Dat is wel een nadenkertje. Ga ik doen!
  Groet Hilda

 5. Irene 1 juni 2014 van 21:14 - Antwoorden

  Van de 168 uur die in een week zitten, besteed ik (naar schatting) ongeveer 50 aan slapen, 30 aan mijn baan, 15 aan mezelf en de rest (73) aan mijn gezin (voornamelijk de kinderen) en het huishouden. Mijn partner (misschien ook HB'er) heeft erg veel tijd voor zichzelf (voornamelijk sporten) nodig en die gun ik hem ook, anders wordt hij gek (en ik gek van zijn gekheid)! Ik moet eerlijk toegeven dat ik het vreselijk vind geleefd te worden, maar uit ervaring weet ik, dat het belangrijk voor de kinderen is om er te zijn en om dingen (hoe simpel ook) met hun te doen. Het is een beslissing waarvan ik weet dat deze in de loop der jaren minder tijd zal kosten en zich terugbetaald in het geluk van de kinderen. Oh ja, niet onbelangrijk; ik heb een pedagogische achtergrond... 🙂 Groeten, Irene

 6. Jurriaan 1 juni 2014 van 12:22 - Antwoorden

  Hallo lezers,

  De balans tussen de verschillende BV's,
  achteraf bleek ik die te zoeken na 12 jaar fulltime gewerkt te hebben.
  Gelukkig wist ik dat de werk bv te veel tijd vroeg voordat ik overspannen zou raken.

  De werk bv is sterk verkleind, 3 dagen per week werken is echt de max. En naar minder streef ik in samenspraak met de gezin bv.

  De ik bv krijgt veel aandacht in de vorm van 4x per week sporten naast genoeg 'lummel' uurtjes.

  En omdat de werk bv zoveel kleiner is blijft er genoeg tijd over voor het kinds deel van de gezin bv. Het echtgenote deel van de gezin bv vraagt de meeste alertheid van de ik bv. Fijn dat ik daar soms in gestuurd wordt door mijn echtgenote.

  Leuk is ook dat mijn echtgenote ontdekt heeft dat haar werk bv, bij fulltime werken, te veel tijd vraagt en dus ook al verkleint is en nog verkleint zal worden.

  Groet, Jurriaan

 7. Mariëtte Reijn 31 mei 2014 van 00:58 - Antwoorden

  Hoi Jan,
  Een herkenbaar blog. Het probleem van mij is dat ik mezelf te kort doe als ik niet in balans ben. Ik kom uit de zorg he! 😉 Ik geef heel veel. Vanaf volgende week hoop ik weer wat meer evenwicht te krijgen. Hier wordt dus aan gewerkt. Je bemerkt op een gegeven moment ook dat het niet lekker loopt. Gelukkig zijn er mensen om mij heen die dat bemerken en mij dit vertellen waardoor ik weer alert ben.

 8. marion 30 mei 2014 van 22:54 - Antwoorden

  hoi Jan,

  persoonlijk vind ik dit lastig te bepalen. Ik weet dat mijn werk bv het grootste is, maar wat dan op de tweede plaatst komt vind ik lastig te bepalen. Ik heb het gevoel dat mijn eigen ik bv op de laatste plaats komt, maar dat is meer doordat ik graag meer tijd zou willen voor mijzelf! Altijd druk en met van alles en iedereen bezig behalve met tijd voor sporten, boek of zelfs tijdschrift lezen. maar goed als ik met de kinderen bezig ben, denk ik ook aan van alles van het werk etc en dan is het nog geen echt gezin bv tijd. naast schijn-tijd.
  Ik zal het eens bijhouden!
  dankje voor je blog, zet je weer eens goed aan het denken!

Reageer