Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

hooggevoelig en uitdagingen

Wat een weekend was dit! Een typisch gevalletje van hooggevoelig en uitdagingen.
Hoezo dan?

Nou, dat zal ik je vertellen. Enige tijd geleden heb ik je verteld dat ik 2 uitdagingen zou aangaan. Als eerste mijn presentatie over HB in Venlo en als tweede spreken op een seminar.

Over de eerste uitdaging heb je al eerder kunnen lezen in mijn blog 'van stretch naar comfort'. Afgelopen vrijdag was de tweede uitdaging: spreken op een seminar over passief inkomen. Ik mocht dat doen vanuit mijn andere bedrijf websitedienstverlening.nl.

hoogbegaafdencoach.nlDit was andere koek. Van een klein café met ongeveer 15 mensen naar een grote zaal met 200 man. Nu heb ik al eerder gezegd dat presenteren in het openbaar niet helemaal mijn ding is. Waarom? Omdat ik twee kleine KernTalenten heb; Ik heb geen behoefte om in de spotlights te staan en ik heb geen behoefte om te verkopen. Twee ingrediënten die je erg goed zou kunnen gebruiken bij spreken op een seminar.  Geen natuurlijke behoefte hebben om iets doen wil niet zeggen dat ik het niet zou kunnen. Nu weet ik, van anderen, dat ik wel kan presenteren. Maar het kost mij heel veel energie en daarom vind ik het ook niet leuk.

Waarom heb ik het dan gedaan vraag je je misschien wel af. Ik ben ondernemer en moet zichtbaar zijn/worden. Ik wil mijzelf ontwikkelen en dat kan alleen als je uit je comfortzone stapt. Twee hele geldige redenen voor mij om toch die uitdaging aan te gaan.

Als hoogbegaafde ben ik ook hooggevoelig.

Stel je even voor, eerst de energievretende uitdaging aan mijzelf om te gaan presenteren, dan in een zaal met 200 man zitten waar vreselijk veel verschillende energieën rondhangen, gelukkig overheersend positief. Maar toch, ik moest mijzelf behoorlijk afschermen en tegelijkertijd openstellen om de presentatie te doen.

Nu is het mij niet te doen om hier zielig te doen of iets anders, maar wel om gewoon de dagelijkse praktijk te beschrijven waar jij ook in terecht kan komen.

De presentatie ging behoorlijk goed, maar ik was wel helemaal leeg. Ik was als tweede spreker aan de beurt, op zich heel fijn, maar ik moest nog wel de hele dag aanwezig zijn, ook om te leren. Dat kostte nog meer energie.

Het spreken in het openbaar gaf mij nog wat extra stress; wat zullen ze er wel niet van vinden, is mijn verhaal wel boeiend etc.. Ik heb een prachtige presentatie gezien van een medespreker, wat ook door jou als prachtig hulpmiddel gebruikt kan worden als je bijvoorbeeld naar buiten wilt komen met het feit dat je hoogbegaafd bent.

Er zijn 3 groepen mensen. Mensen die nooit een mening hebben, mensen die altijd negatief zijn en mensen die positief zijn. Dus wat je ook doet in het leven, je kunt 3 reacties krijgen. Als je dat bedenkt, heb je bij elke actie die je ook doet kans op maximaal 3 soorten reacties. Er zullen dus altijd mensen zijn die het niet uitmaakt wat je doet of zegt, die het helemaal niets vinden wat jij doet of zegt en die positief zullen reageren op wat jij doet of zegt.

Hoe mooi is dat! Je weet al van te voren wat de reacties zijn. Als je nu ook nog leert om de negatieve reacties naast je te leggen, is het dus eigenlijk alleen maar leuk om iets te gaan doen.

Met dat in mijn hoofd geprent kan ik eigenlijk de hele wereld aan. Ik kan groeien en hoef mij niet te focussen op de groep die altijd negatief zal zijn. Ik weet nu dat het gewoon een feit is dat die mensen zo reageren.

Gisteren de verjaardag gevierd van onze dochter die afgelopen donderdag 1 jaar is geworden. Nu was ik al compleet op van vrijdag, maar een verjaardag is ook al zo'n ding. Weer veel energie in een kleine ruimte. Gelukkig kon ik 2 keer even ontsnappen om nog wat vergeten boodschappen te doen :-).

Ik heb geen probleem met hoogbegaafd zijn en ook niet met hooggevoeligheid, maar dit soort dagen doen wel een beroep op je doorzittingsvermogen. Ik hoop dat jij een rustiger weekend hebt gehad.

Ik lees graag jouw ervaringen of bevindingen of gewoon je mening op dit blog. Ik weet dat ik nu 3 reacties kan krijgen en dat is dus een hele geruststelling,

Nog een fijne zondag.

 

4 Comments

 1. Herman Marissen 23 november 2015 van 07:16 - Antwoorden

  Hoi Jan,

  Leuk om je verhaal te lezen. Wat een strugle om hooggevoelig te zijn en dan voor z'n groep te staan. En leuk om te zien hoe je het weet te relativeren. Nou je zal wel vaker gevraagd gaan worden, want Venlo was ook erg interessant. Oefening baart kunst, dus het zal op den duur wel beter gaan.. Op naar de volgende!

  Groet,
  Herman

 2. Hugo Bakker 22 november 2015 van 19:52 - Antwoorden

  Jan, je was geweldig en de mensen vonden dat ook!
  Gefeliciteerd met je dochter en geniet; nu tot rust komen en hopelijk kun je veel mensen gaan helpen komende periode.

 3. eddy 22 november 2015 van 09:28 - Antwoorden

  Hoi Jan,

  Ja hoe herkenbaar kan iets zijn, ook ik werk liever achter de schermen met de techniek dan vooraan staan in de schijnwerpers.. hoewel ik steeds meer de prikkels voel om ook eens op zo'n podium te staan en te ervaren wat het met je doet en hoe mensen reageren op wat je te vertellen hebt..
  Afgelopen vrijdag bij het seminar Passief inkomen was ik met de video bezig en was daar zo druk mee dat het seminar aan mij voorbij gegaan is omdat het voor mij ook veel energie koste mijn hoofd bij dat ene te houden.
  De dagen voorafgaand aan het seminar ben ik al aardig druk geweest met de voorbereiding om maar niets aan het toeval over te laten om van mijn eerste hele dag video maken een goed resultaat neer te zetten..
  Eigenlijk had ik het na een uur al gezien ik had geen controle over de geluidskwaliteit en daar baal ik erg van..ook leerde ik gelijk neem je eigen installatie mee die je goed kent.. Leermomenten zat die dag dus.. uiteindelijk los gelaten omdat ik het toch niet kon veranderen op dat moment en verder genoten van de dag.

  Na afloop weer een uitdaging naar een restaurant gaan om gezamenlijk te eten.. dus de regie uit handen geven was weer een hele stap buiten mijn comfortzone maar rustig blijven zitten en afwachten.. gelukkig had ik leuke tafelgenoten zoals Ria, Pieter, Bart en Daisy, Marijke en daardoor kwam ik ook tot rust en kon ik gewoon mee eten.
  Zoals je ziet zij er voor mij ook nog een hoop out of the box momenten die best spannend zijn maar achteraf wel voldoening geven dat ik het gedaan heb..

  See You bij het volgende seminar..

Reageer