Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Hoogbegaafde vakantie

Vakantie!

Yes, zou zo'n beetje de hele wereld roepen! Maar hoe zit dat met de 2 tot 3 % van de bevolking die hoogbegaafd is?

Ik vind vakantie persoonlijk wel lekker, maar naar een paar dagen en zeker als je weg gaat, begint het in de bovenkamer weer te knagen wat ik allemaal nog moet doen. Daarna gaat het genieten eigenlijk wel langzaam weg. Relaxen lukt niet meer en rondlopen in een mooie stad, valt opeens in het niet omdat ik het dan eigenlijk zonde van de tijd vindt, want ik had ook dit en dat nog kunnen doen.

Nu ben ik deze vakantie thuis gebleven. Ik merk dat het voor mij prettiger werkt. Ik kan dan een mix vinden tussen samen dingen doen maar ook mijn eigen ding. Iedereen is in de vertrouwde omgeving en kan dus gewoon doen en laten, zonder allerlei onbekende factoren.

Maar ja, is dat nu echt vakantie?

Voor de één wel en voor de ander niet. Is een vakantie weg van huis, voor hoogbegaafden / hoog gevoeligen per definitie niet een aanslag op de structuur en het verlaten van de eigen omgeving?
Wat heeft een vakantie eigenlijk voor een impact? Iedereen is altijd zo dol enthousiast dat het vakantie is en dan lekker weg en allerlei dingen doen die je anders niet doet. Maar is dat wel zo lekker en fijn?

Ik denk dat er ook nog wel een verschil is of er kinderen in het spel zijn of niet. Met kinderen wordt alle aandacht gevraagd en blijft er misschien te weinig ik tijd over.

Wat doen hoogbegaafden eigenlijk op vakantie? Ik kan nog heel veel vragen bedenken.

Omdat het ook voor mij vakantie is houd ik deze blog kort.

Wil je mij vertellen wat je van vakantie vindt, wat je doet en welke impact dat heeft op jou?

Ik lees het graag terug.

2016-10-24T07:13:41+00:00Tags: , , , , |8 Comments

8 Comments

 1. […] Deze keer een gastblog van een vakantieganger. Dit blog sluit heel mooi aan op een blog van mij van een jaar geleden vakantie. […]

 2. Irene 29 juli 2014 van 22:34 - Antwoorden

  Oh wat heerlijk om te lezen! Mensen die vakantie net zo ervaren als ik! Dit maakt me zo blij!
  Ik moet me elke keer tegenover collega's en familie maar weer verantwoorden dat ik liever thuis blijf. Dus doe er dan nog maar een schepje "hou ik geld over om de hypotheek af te betalen" bovenop en als dat nog niet werkt gooi ik het op de kinderen die het liefst in hun eigen bedje slapen...
  Ik heb echt meer stress van het op vakantie gaan, dan wanneer ik niet ga. Al moet ik zeggen dat het voor de kids en mijn serieuze baan toch wel iets anders was. Vond het toen wel leuk om in een lekker warm en vreemd land te zijn, gewoon even eruit. Maar tegenwoordig wachten er zoveel verantwoordelijkheden...
  Overigens ben ik van plan om over 1 a 2 jaar wel op vakantie te gaan, puur voor de kids. Of dat leuk gaat worden? Geen idee, het is afwachten en vooral kijken of de kids genieten. Doen zij dat ook niet? Dan blijven we vervolgens weer lekker thuis!

 3. Jessica 28 juli 2014 van 01:11 - Antwoorden

  Beste Jan, vakantie is voor mij een tijd van veel regelen en samenvoegen, de juiste personen vinden voor de verzorging van dieren, met de wetenschap bij thuiskomst er meer werk ligt te wachten dan dat ik het zelf zou hebben gedaan. Om vervolgens je op een lui vakantie na 6 dagen het wel te hebben gezien. Gewoon lekker thuis dagjes weg met de kids (5 en 2 1/2) vervolgens loopt alles lekker goed geregeld door.

  Wat ik als ontzettend fijn ervaar is dat het overal rustig is, op de weg, in de winkels enz. dat je heerlijk in een hoog tempo met minder tijd meer kan doen dus veel efficiënter te werk kan gaan, toen ik nog geen kinderen had (ook mede financieel) ik altijd buiten de vakantie periode op vakantie ging zo sloeg ik 2 vliegen in 1 klap.

  Fijne vakantie

 4. Eva 27 juli 2014 van 16:56 - Antwoorden

  Ik vind het heerlijk om op vakantie te gaan, zo kan ik mij juist buiten de stress van thuis plaatsen. Nuttig zijn is voor mij leren zonder stress, dus ik neem nog steeds mijn ereader mee met zeer leerzame boeken. Vakantie gebruik ik om mijn leven vanuit een heel ander oogpunt te kijken om er zo weer fris in te stappen. Wel heb ik veel minder vakantie nodig dan de meeste mensen, dat kan ik mezelf gelukkig ook toestaan.

 5. marion 27 juli 2014 van 10:27 - Antwoorden

  hoi Jan, voor mij is het juist nu de kinderen er zijn makkelijker om het werk achter mij te laten. Zij zorgen immers voor de nodige afleiding. Vroeger duurde het ongeveer 1 week voordat ik wat tot rust kwam. Dan scheelt het wel of je op een verre reis gaat naar een onbekend land of naar iets wat je al goed kent.
  Verder denk ik dat het voor meer dan 3 procent niet fijn is. Tel daar maar gerust de populatie mensen bij met autisme of een andere vorm van hoog gevoeligheid!

  Geniet nog even verder thuis!
  Marion

 6. Jeannette Bal 27 juli 2014 van 10:18 - Antwoorden

  Vakantie? mmm Ik hou van reizen, maar als ik er zo over nadenk is dat vaak in combinatie met mijn werk of naar mijn dochter (waar ik toch lekker achter de pc snel mijn emails kan checken).
  Wij hebben al jaren een stacaravan aan de Hollandse kust vanwege mijn overgevoelige dochter (toen 5) een vaste stek. Eigen omgeving en heerlijk rustig.
  Zo glij ik al jaren de vakantie in ... zomers gaat alles een tandje lager. Achter de pc als ik zin heb, stadje bezoeken, boodschappen doen op zijn tijd.
  Sinds kort maak ik hier ook werk afspraken. Waarom in een kantoor met airco ... De hele omgeving werkt mee aan een ontspannen sfeer en nieuwe ideeën kunnen uitgewerkt worden.
  En ja we gaan ook nog 2 weken naar Frankrijk op vakantie (zonder de kinderen en dat scheelt inderdaad Jan) voor echt ME en US time maar de pc en studie boeken gaan wel mee.

 7. Natasja 27 juli 2014 van 07:56 - Antwoorden

  Vakantie , meestal wil ik veel zien en beleven, het wordt een rondreis of een stedentrip. En uitgeput kom ik thuis de stedentrip nog efficienter uitgevoerd dan in de reisgids stond en de rondreis aangevuld met extra musea. De stop raak ik onderweg kwijt.
  Voor verre landen soms een groepsreis maar het in een groep zijn heeft zeker nadelen. Veel verschillende mensen drukte van de groep. Moeite met het gezellig samen zijn en oh nee, soms echt geen klik met de reisleider.
  En dan nog mijn moeite met geluidsoverlast. Vroeger campings afgevlucht omdat ik autoverkeer hoorde. Herrie van de airco of vreemde geluiden in een hotel. En die rare gewoonte om overal muziek aan te zetten.
  Toch wil ik graag nieuwe indrukken meemaken en naar andere gebieden. Liefst zonder uitgeput te raken maar dat is een moeilijke bijna onmogelijke balans.

 8. Sija 26 juli 2014 van 22:44 - Antwoorden

  Hallo Jan,
  Goede keuze om thuis te blijven zodat iedereen kan doen wat nodig is en toch qualitytime te hebben met elkaar. Ik heb altijd structuur nodig. En nu de kinderen hun eigen weg gaan hebben wij voor het 2e jaar gekozen om 2 dagen te werken en de rest van de week in onze caravan bij zee te zijn. Alles heel vertrouwd en lekker met mijn eigen spullen. Bevalt enorm.

Reageer