Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Hoogbegaafd en onzekerheid

Hoogbegaafd en onzekerheid, wat is dat toch?

Waarom zijn (veel) hoogbegaafden onzeker?

In deze blog probeer ik mijn eigen filosofie hierover weer te geven, gebaseerd op eigen ervaringen en ervaringen van anderen die ik heb mogen begeleiden.

Vaak uit de onzekerheid zich op de werkvloer, daar is het meeste contact met niet hoogbegaafden. Als je je kunt voorstellen dat hoogbegaafden uit ruim 2% van de bevolking bestaat is de meerderheid uiteraard niet hoogbegaafd, op zich wist je dit al. Nu komt volgens mij de valkuil. Doordat hoogbegaafden nu eenmaal anders en sneller denken en de dingen op een andere manier aanpakken kun je in de situatie terecht komen dat jouw werk en de producten die daar uit voortkomen er misschien anders uitzien of op een andere wijze tot stand zijn gekomen.

Dat komt bij de niet hoogbegaafden vreemd over, je wijkt af van de meerderheid. Hierdoor kun je zelf in de situatie komen dat je gaat denken dat jij dat ook zo zou willen doen en dat het anders gevonden worden gaat knagen aan je zelfvertrouwen. Waarom kan ik het niet doen zoals zij dat doen? En als je dan iemand ziet werken die door de "meerderheid" wordt bestempeld als een hele goede en slimme medewerker, ontstaan er nog meer deuken in je zelfvertrouwen.

En uiteraard is dat niet nodig. Als je de dingen heel simpel zou uitleggen ligt de lat van "wat je kunt" bij de grote meerderheid op bijvoorbeeld 100%, bij de goede medewerkers ligt die lat bijvoorbeeld op 110%. Daar kijken de anderen tegenop.

Jouw lat als hoogbegaafde ligt (even een aanname) standaard op 130% en als je gaat "stretchen" misschien wel op 150%. Misschien ligt jouw lat wel op 110% als je echt helemaal geen inspanning verricht om iets te doen.

Zie je het plaatje al waar ik naar toe wil? 

hoogbegaafd en onzeker

Jij kunt niet hetzelfde werk produceren als de meerderheid, dat ligt onder jouw lat hoogte. De andere begrijpen niet waarom jij het werk op jouw manier doet, want die lat hoogte ligt boven hun bereik.

Let wel ik zeg en bedoel hier niets over dom zijn, arrogantie of je beter zijn dan de rest. De één is niet meer dan de ander!

Jouw onzekerheid is gebaseerd op iets wat je niet kunt omdat het ver onder jouw lat ligt. Denk dan niet dan moet ik het toch kunnen?, nee, jouw manier van denken en handelen is gewoon anders. Als jij kunt laten zien aan de anderen dat jouw methode veel voordelen heeft en sneller is, en je ze dit misschien simpel en langzaam kunt uitleggen ontstaat er begrip aan de kant van de meerderheid en begint jouw zelfvertrouwen weer te groeien. Maar verwacht niet dat zij dit ook kunnen, dat levert alleen frustratie aan jouw kant op.

Standaard werk is geen uitdaging voor je, waardoor je misschien zelfs wel fouten gaat maken waarbij de anderen zullen denken hoe kan dat nu? hij is toch zo slim. Ja dat klopt misschien wel maar routine werkzaamheden zijn "killing" voor een hoogbegaafde. Hun aandacht is weg bij het werk en fouten ontstaan.

Eigenlijk zou jij juist het moeilijke werk moeten doen, dat is goed voor de uitdaging en je zelfvertrouwen.

Ik ben benieuwd hoe JIJ omgaat met je onzekerheid, als je die hebt, en waar dat dan uit bestaat? Of heb je juist tips voor andere hoogbegaafden, laat onderstaand je reactie achter.

Als je last hebt van die onzekerheid en je wilt hier beter mee leren omgaan, denk dan eens aan een aantal coachsessies met mij. Het eerste gesprek is vrijblijvend. info@hoogbegaafdencoach.nl 

2016-10-24T07:18:39+00:006 Comments

6 Comments

 1. Simon Bakker 18 november 2013 van 08:15 - Antwoorden

  Leuk voorbeeld van die lat op 130%, kwartje valt op z'n plaats. Rond 2006 heb ik enige strubbelingen op m'n werk gehad met m'n werkgever, ben een tijdje bij huis geweest. Om uit de situatie te komen heb ik gesprekken met een psycholoog gehad. Mijn verstand kom alles volgen wat we bespraken, mijn gevoel niet. Ik weet nu wat ik toen nog niet wist: ik heb hoogbegaafd. Goed, tijdens die gesprekken was er ook één gesprek met de werkgever er bij en toen werd er letterlijk gezegd: "...Simon geeft 130% waar 100% of zelfs 80% voldoende is...". Daar was ik het dus niet mee eens, maar moet nu concluderen dat dit in de ogen van de 98% meerderheid van de mensen wel zo zal moeten zijn.
  Wat herkenbaar dat anderen je reken methoden en gedachten gangen niet begrijpen; dan zal ik wel dom zijn... Gisteren nog gebeurde het dat ik mijn mening en gedachtegang over iets aan iemand vertelde. De reactie: "...dat heb ik nog nooit gehoord..." Wat ben ik dan dom dat ik de dingen zo bedenk en benader...
  Ik heb nog veel te leren op het gebied van hb zijn, ik wil mijn hb zijn zo graag positief inzetten. I will survive!!!

 2. Yvonne 12 september 2013 van 12:03 - Antwoorden

  Wat jou bijvoorbeeld in een situatie heeft geholpen om je onzekerheid (meer) los te laten. Ik houd van persoonlijke voorbeelden zodat ik kan zien dat iemand uit eigen ervaring spreekt en hoe dat voor die persoon was en ermee omging, wat hielp.
  Ik ga eens kijken op die test. De rekenkundige dingen werken bij mij altijd als een vlag op een stier. Die snap ik vaak niet zoals het er staat. Wel kennisvragen, inleven, taal. Zie ook best veel herkenning in je e-book ook bij HSP zit ik op het randje van 13-15 ja's.

  Groet,Yvonne

 3. Yvonne 6 september 2013 van 15:55 - Antwoorden

  Hallo Jan, ik herken heel erg dat ik dingen anders deed, doe dan anderen. Ik weet niet of ik hoogbegaafd ben maar viel al jong buiten de groep. Ik loste sommen bijvoorbeeld op mijn manier op op school en die werden dan afgekeurd, ook al was het antwoord goed. De manier waarop was FOUT. Echt een vette rode streep erdoor.
  Mijn man is Hoogbegaafd en daar herken ik vanuit zijn werksituatie veel van wat hier staat. Goed stuk. Misschien kun je nog iets meer over je persoonlijke ervaring op dit vlak vertellen.

  • Jan Everts 10 september 2013 van 10:24 - Antwoorden

   Dag Yvonne,

   Dank je wel voor je reactie. Jouw ervaring op school is wel een specifiek kenmerk van hoogbegaafdheid of in ider geval hoge intelligentie. Je denkt anders dan de meerheid. Scholen zijn daar helaas nog steed sniet op aangepast, het gaat om de weg er naar toe en niet om het antwoord, terwijl in het werkleven het juist andersom is.
   Je kunt eens kijken bij http://www.mensa.nl en de thuistest doen, dan heb je in ieder egval een indicatie.
   Wat zou je willen weten over mijn persoonlijek ervaringen?

   Groet
   Jan

 4. Hugo Bakker 6 september 2013 van 14:37 - Antwoorden

  Hoi Jan, ik heb toevallig de laatste tijd weer vollop ervaren hoe hardnekkig de faalangst bij mij is; gewoon niet leuk meer.
  Hoevaak ik al heb gehoord van 'Joh Hugo, volgens mij heb jij zoveel meer in je mars...'.

  van mij mag je nog wat meer tips geven om met faalangst om te gaan!

  • Jan Everts 10 september 2013 van 10:21 - Antwoorden

   Hoi Hugo,

   Dank je wel. Het mooie is wel dat je nu herkent dat het faalangst is, en dat is vaak de eerste stap naar de verbetering. Maar dat wist je wel, toch?
   Ik ga een nieuw e-book schrijven maar dan niet met nog meer informatie over hoogbegaafdheid, maar juist de praktijkervaring hoe om te gaan met hoogbegaafdheid en faalangst zal zeker een onderwerp zijn.

   Groet

   Jan

Reageer