Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Hoeveel tijd heb jij voor jezelf nodig?

Hoeveel tijd heb jij voor jezelf nodig?

Op het moment dat ik dit schrijf is mijn "rust" week net begonnen. Een week helemaal alleen, ergens in de "middle of nowhere (het gehucht Noordstraat)" in Zeeland. Tijd voor bezinning.

Met gemengde gevoelens mijn gezin achterlatend, want ik moest en zou een weekje alleen weg. Bijkomen, hoofd leegmaken, plannen uitwerken en nog meer..hoeveel tijd heb jij nodig voor jezelf
Daar zit ik dan in "mijn" vakantieboerderijtje. Prachtig uitzicht over de landerijen, de vrachtschepen die door de westerschelde gaan richting Antwerpen of Noordzee. Mijn  gedachten gaan alle kanten op behalve op focus stand.

Misschien is dat ook wel de eerste dag, afbouwen van de hectiek en bijkomen. Ik heb wel een planning gemaakt van wat ik wil doen deze "rust" week. Ik schrok. Wat een lijst! Dit zou toch een rust week zijn?

Waarom komt er dan weer 'n lijst? Waarom staat dat hoofd nooit eens stil em te genieten van de stilte en de omgeving?
Is dat het lot van een hoogbegaafde?

Het rare is dat ik wel geniet van de rust en de omgeving. Maar ik voel ook de drang om mijn voorgenomen lijst te gaan afmaken. Uitwerken van mijn businessplannen, mijn nieuwe huisstijl implementeren en nog veel meer....

Hoe meer ik er over nadenk en ook terug denk en aan de hand van de probleemstellingen die ik in mijn praktijk hoor, hebben veel hoogbegaafden hier "last" van. Het hoofd kan gewoon niet stil staan. De ideeen en gedachten blijven voort razen.

Ik merk wel dat het wel rustiger is omdat ik uit de normale omgeving ben van het gezin en werk. Die impulsen ontbreken nu. Het is dus een combinatie van prikkels die zorgen dat je last hebt van onrust. Althans bij mij.

Ik heb wel besloten dat ik veel ga wandelen, uitwaaien, omdat mij dat helpt. De vlagen van gedachten die dan opkomen en niet belangrijk zijn kunnen dan ook"letterlijk" weer wegwaaien. Daar hoef ik dus niets mee te doen.

Hoeveel tijd heb ik eigenlijk nodig voor mijzelf? Hoeveel tijd heb JIJ nodig voor jezelf?

Zelf heb ik relatief veel tijd nodig voor mijzelf. Dingen uitwerken, even alleen zijn, geen prikkels van buitenaf en een ontspannen muziek op de achtergrond.

Zelf gebruik ik vaak "3 HOURS of Relaxing Music" van "The Honest Guys".  Deze ontspanningsmuziek kun je gebruiken bij heerlijk rustig liggen, studeren en bedenk het zelf maar. Dat is ook de muziek die je hieronder kunt beluisteren.

Het gaat bij "tijd voor mijzelf" niets eens zo zeer om de echte "me-time" maar veel meer om het afsluiten van de prikkels van buiten af. Gewoon even zelf dingen doen.

Wat mij gisterenavond heel erg heeft geholpen om te ontspannen, was lekker zitten bij het haardvuur (in de boerderij hebben ze een houtkachel) en een goed glas wishky. Ik denk dat ik dat de hele week maar ga doen, daarna heb ik namelijk ontzettend goed en lang geslapen..

Hoeveel tijd heb JIJ voor jezelf nodig? Wat doe je in die tijd? Welke tips heb JIJ om je te kunnen ontspannen?

Laat je reactie hieronder achter.

2016-10-24T07:13:18+00:00Tags: , , , , , |14 Comments

14 Comments

 1. Erika 2 november 2014 van 12:22 - Antwoorden

  Weet je Jan ik heb achter gekomen, dat het voor mij niet echt uitmaakt of ik alleen ben of niet. Tuurlijk ben ik iets meer ontspanender als ik alleen ben. Dan hoef ik niet aan de behoeften van anderen voldoen. Maar omdat we op een boederij wonen in "middel of nowhere" en daar eindelijk niet te veel prikkels heb, zit mijn hoofd toch altijd vol. En dat ontdanks dat ik twee weken van de maand helemaal alleen thuis ben. Elke seconde van de dag ben ik aan het malen in mijn hoofd, zelfst s´nachts. Het gaat bij mij meer om met hoeveel dingen ik tegelijkertijd bezig ben. Als het te veel zijn, dan rust ik bijna niet. Het hang ook van af of de dingen waarmee ik bezig ben elementaire levens vragen zijn of niet. Als niet, dan kan ik ze goed van me "afschudden". Als wel dan zit ik ermee en vaak kom ik meteen ook niet uit. Plannen helpt wel. Prioriteiten stellen ook. Mediteren, boekje lezen, wandelen....ook. Ik denk dat wat goed helpt is de ene vraag naar andere oplossen. Maar omdat naar een opgeloste onmiddelijk een nieuwe komt, zie ik het bijna als Never ending story. Misschien word voor mij de enige weg om te accepteren wie ik ben, zo hoe ik ben. Mijn toegeven dat fouten maken mag en niet te hooge latten voor me zelf stellen. Alles waar het om gaat is rust en harmonie creeren in mijn leven. En dat is de hoogste prioriteit voor mij.....

 2. Marlein 24 oktober 2014 van 00:51 - Antwoorden

  Nog steeds heb ik geen idee hoe ik kan ontspannen. Als ik een boek ga lezen zit ik vaak na een halve pagina alweer op internet research te doen naar allemaal associaties die bij me opkwamen. Als ik ga puzzelen, maak ik er een competitie van om de puzzel zo snel mogelijk af te krijgen en dan weer aan de volgende te beginnen om m'n tijd te verbeteren. Ik denk soms dat ik lekker de natuur in moet om m'n hoofd leeg te maken, maar het idee om dat in m'n eentje te doen klinkt dan al weer zo saai. Hetzelfde geldt voor sporten en slapen. Een filmpje kijken met een glas wijn is waar ik tot nu toe het meeste van kan genieten. Dan hebben mijn facebookvrienden ook even rust van alle hersenspinsels die ik spam op Facebook om ze uit m'n hoofd te krijgen. Niet dat ze gelezen worden overigens...
  In principe heb ik genoeg tijd voor mezelf. Ben een einzelgänger. Ik heb soms medelijden met m'n visite als ik ze overspoel met mijn gedachten. Ik heb geen idee hoe ik mezelf uit kan zetten voor een moment.

 3. josie 23 oktober 2014 van 21:40 - Antwoorden

  Eigenlijk maak ik nog te weinig tijd voor rusttijd. Zeker met 2 jonge kinderen. Ik sport 2 a 3 keer per week. En eerder heb ik ook veel gehad aan mindfullnessoefeningen om meer rust in mijn hoofd te krijgen.

 4. Jurriaan 22 oktober 2014 van 19:44 - Antwoorden

  Minimaal 3x per week 'ik tijd'. Ik ga in mijn tijd het liefst sporten, een uurtje hardlopen of uren in het bos mountainbiken. Contact met de natuur geeft mij rust. Teveel binnen zitten brengt onrust, die herken ik soms niet, totdat ik weer buiten ben.
  Om mijn hersenen terug in hun normaal stand te zetten luister ik naar 'house' muziek, door mij slow flow genoemd. 20 minuten en mijn hersenen staan weer recht. (Vroeger verkoos ik heavy metal).

 5. Conny Manasse 20 oktober 2014 van 11:30 - Antwoorden

  Hi,
  Mij lijkt het niet meer dan logisch dat, wanneer je uit de drukte in de stilte stapt, je de eerste dagen moet wennen. Dat geldt voor iedereen toch? Toch niet alleen voor hoogbegaafden? Het fenomeen dat menigeen ziek wordt de eerste dagen van de vakantie is net zo'n soort effect. Jan, geniet van je week rust en laat de onrust zijn wat het is. Na drie dagen is je innerlijke trilling gelijk aan die van buiten en ga je je al meer op je gemak voelen. Dan worden die gedachten ook rustiger. Geef maar toe aan je impulsen. Niet direct stil gaan zitten dat geeft een te groot schokeffect. Maak nog maar wat dingen van de lijst af. Woensdag heb je al minder zin en vrijdag geniet je van de stilte en voel je nieuwe energie opborrelen. Fijne week!

 6. Simone 19 oktober 2014 van 20:19 - Antwoorden

  Na een periode heb ik gewoon even tijd nodig om bij te tanken. Wanneer dit is, hangt ervan af hoe druk ik het heb gehad. Letterlijk druk of druk in mijn hoofd.
  Ik merk het aan mezelf wanneer ik dit nodig heb. Een sterk laat-me-met-rust-gevoel en geen zin in andere mensen en de neiging om mensen af te katten. Ik moet dan gewoon even lekker in huis zitten, dagboekje schrijven, bankhangen of even ergens wandelen.
  Dit duurt een paar dagen en dan kan ik me weer 'mengen' in de wereld om me heen.

 7. Jessica 19 oktober 2014 van 13:49 - Antwoorden

  Tja..... Tijd voor jezelf blijft een punt. Alleen bij mijn paard en als de puff er is een lekker door het bos op de rug van een paard. Dan kunnen er geen gedachten meer oppoppen, want als ik bij de paarden ben wordt ik automatisch in hun mannier van het hier en nu getrokken. En dat geeft innerlijke rust. Opladen is toch wel weer heel iets anders, daarvoor moet ik echt heel vroeg naar bed een paar keer per week dan ben ik echt opgeladen. Maar ja in de praktijk loopt het te vaak anders.

 8. Suzanne Buis 19 oktober 2014 van 12:27 - Antwoorden

  Haha, ja, dat je tijd neemt voor jezelf en voor rust, en dat je brein denkt HA! en de kans grijpt om je te bombarderen met nieuwe ideeën. Vooral wanneer er even geen andere prikkels zijn (en gezinsleden waar je de hele tijd op aan het afstemmen bent, wat Hilda ook aangeeft).
  Ik moet toegeven dat ik veel te weinig tijd maak voor mezelf en voor het verwerken van indrukken (bijv bij het geven van lezingen, eigenlijk heb ik daar een paar dagen hersteltijd van nodig, ook om weer te schrijven over de vragen die me gesteld zijn). Te weinig denktijd doet me absoluut geen goed. Bedankt voor je blog, ik ga weer eens wat vrije tijd organiseren!

 9. Simone 19 oktober 2014 van 09:42 - Antwoorden

  25/7 gedachten heel herkenbaar
  altijd iets doen of moeten doen
  En t enige dat werkt is alleen zijn...waar ik overigens ook heel erg tegenop kan zien

 10. Dominika Tulp 19 oktober 2014 van 08:11 - Antwoorden

  Wandelen in de natuur, stilstaan bij de planten, bloemen en dieren, dat helpt mij enorm. En als het weer echt te slecht is: tekenen of muziek maken/zingen. Dan kan ik even in het moment zijn.

 11. Hugo Bakker 18 oktober 2014 van 22:32 - Antwoorden

  PS; complimenten voor de nieuwe look van je site....

 12. Hugo Bakker 18 oktober 2014 van 22:31 - Antwoorden

  Geniet van je week Jan!

 13. Hilda Mossink 18 oktober 2014 van 16:12 - Antwoorden

  Oplaad tijd is bij mij het meest effectief als ik alleen ben. Op een of andere manier krijg ik het altijd voor elkaar me op anderen te focussen als ze om me heen zijn. Maakt wel uit wie....Ik heb het echt regelmatig nodig om 'aan de oplader' te gaan: tijd-een leeg hoofd-beetje muziek-tijdschriftje lezen-niks moeten. En ja, dan moet ik vaak actie impulsen onderdrukken. Ik denk dat we ook in een prikkelrijke wereld leven: tv, pc, telefoon, geluiden, straling...het is werkelijk overal zonder dat je het meteen opmerkt. Dus geen gek idee Jan om je terug te trekken en lekker uit te waaien daar. Mooie overpeinzingen!

 14. Astrid 18 oktober 2014 van 13:40 - Antwoorden

  Hele goeie vraag! Ik heb ook de relaxmusic, maar merk ook dat ik er weinig gebruik van maak. Ook merk ik dat ik mijn prioriteiten moet gaan bijstellen, is nog wel een dingetje........ en de drukte in het hoofd.....heeel herkenbaar. Gaat momenteel bijna 24/7 door. Wat rust zou best fijn zijn.. lekker even met het gezin of alleen een stuk wandelen helpt bij mij enorm.

Reageer