Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Focus houden

Clock & Time 034Een van de vele opmerkingen die ik krijg in mijn praktijk dat veel hoogbegaafden het heel erg lastig vinden om de focus vast te houden.
Ze beginnen ergens aan, maar al snel komt er iets anders langs wat ook leuk is en de focus op het eerste ding is verdwenen.

In dit wat korte blog, ja ik heb wat moeite om focus te houden, wil ik de hoofdlijnen aanhouden.
De opmerking is geen grapje. Ik heb het druk met veel dingen op dit moment. Allemaal dingen die ik heel erg leuk vind om te doen. Ik heb gekozen om andere dingen meer voorrang te geven waardoor het blog van deze keer er misschien wat bekaaid af komt.

Wat is er toch zo lastig om focus te houden?

Het grote bereik van interesse zal hier ongetwijfeld een rol spelen. Snel uitgekeken zijn is er ook zo een. Een ander niet te onderschatten element is de snelheid waarmee het beoogde resultaat gehaald kan worden. Hoe langer het duurt voordat er resultaat is hoe groter de kans is dat je focus verliest.

Veel hoogbegaafden zijn geneigd om met veel dingen te gelijk bezig te zijn. Ook dat is een valkuil om de juiste focus te zetten en houden.
Het zou voor het beoogde doel en resultaat beter zijn om één ding tegelijk te doen. Afronden en dan het volgende ding oppakken.

Waarom zou het saai worden? Meestal omdat je er eigenlijk niet 100% achter staat. Heb je het doel wel zelf gesteld? of was het een doel van een ander?

Voor wie was je het aan het doen? Als iets echt van en voor jou is en je vindt het echt heel belangrijk dan maak je het ook af.

Focus houden

Zorg dat je het doel zelf stelt en dat je er 100% achter staat. Zonder die 2 elementen kun je er beter niet aan beginnen. Hoe vervelend is het om te constateren dat je gaandeweg eigenlijk nooit wat afmaakt. Dat is niet erg motiverend. Maar feitelijk heb je hier zelf voor gezorgd.

Neem geen doelen aan van anderen, ook zo'n leuke. Wie kent de opmerking niet "oh, dat doe ik wel even voor je". Voor je het weet ben je weer met anderen dingen bezig en verlies je de focus op je eigen doelen.

Probeer eens 1 ding tegelijk te doen. Ik hoor velen van jullie al zeggen, ik kan niet één ding doen. Dat is wat je jezelf voorhoudt. Natuurlijk kun je dat wel, maar je wilt het niet. Als dat gevoel er is, moet je jezelf afvragen of het gestelde doel wel echt was wat je voor ogen had.

Om je niet helemaal met legen handen weg te sturen, onderstaand een aantal tips. Ik hoop dat je ze aanvult op basis van jouw eigen ervaring.

Tips

 1. Stel doelen op korte termijn;
 2. Zorg dat het doel haalbaar is (dus leg de lat niet zo hoog);
 3. Wil je het gestelde doel wel echt halen?
 4. Probeer eens je doelen een voor een af te ronden in plaats van alles te gelijk;
 5. Als je het heel druk hebt, begin dan geen nieuw project, maak eerst het andere af.

Welke tips heb jij nog? Laat ze achter in het reactie veld.

Als je denkt dat dit artikel zinvol kan zijn voor iemand in jouw omgeving of netwerk, deel het gerust.

2016-10-24T07:11:37+00:00Tags: , , , |10 Comments

10 Comments

 1. Hosting 6 januari 2017 van 20:01 - Antwoorden

  Wie op deze manier over veranderingen denkt, richt zijn aandacht niet op het doel, maar op de mogelijke obstakels en belemmeringen onderweg. Focus kan helpen om je aandacht te verleggen van de obstakels naar het doel .

 2. Jan 10 november 2015 van 10:52 - Antwoorden

  Wat mij erg raakt is dat ik na het lezen van dit blog de bevestiging krijg dat ik als ondernemer teveel werk aan de droom van mijn compagnon. Ik merk dat ik meedoe vanwege het innovatieve karakter, het denkwerk, maar het is ten diepste niet míjn 'levensdoel'. Dat geeft een erg bitter gevoel. Hoe kom ik niet nog eens in deze situatie en hoe maak ik het mijzelf eigen om in dergelijke situaties de "is-het-mijn-persoonlijke-doel-vraag" te stellen zonder in de valkuilen te stappen?

 3. Irene 9 november 2015 van 12:47 - Antwoorden

  Bij mij is het echt heel anders... Van huis uit is mij geleerd; eerst doen wat moet, dan pas de leuke dingen. Ik heb mezelf dan ook een ijzeren discipline aangeleerd (opgelegd?). Het is zelfs zo erg, dat ik voel dat mijn hele lijf protesteert, maar ik toch doorga tot ik de klus af heb. Daarna is er (gelukkig) voldoening...
  Met betrekking tot dingen die ik kies te doen, merk ik wel dat de focus vaak wegglipt naarmate ik er langer mee bezig ben. De keuze-klus wordt dan ook met discipline afgemaakt. Leuk? Nee, dat niet. Maar zo hou ik wel het overzicht (ik word nl gek van chaos). Desondanks zijn er dingen waarvoor ik echt de energie niet meer kan opbrengen. Deze laat ik dan ook met een gerust hart uit mijn handen vallen. Ik weet nl dat ik het ècht heb geprobeerd!

 4. Jurriaan 8 november 2015 van 19:14 - Antwoorden

  Doelen stellen. Dit jaar lukt dat beter, de laatste 100 dagen van 2015, dan vorig jaar. Gevolg het huishouden komt er bekaaider vanaf. Mijn onderneming daarin tegen vaart er wel bij. En is vele malen leuker dan het huishouden.
  Die focus, gericht op mijn onderneming, houd ik graag ook nog de laatste '100 dagen' van dit jaar vol.

  Groet,
  Jurriaan

  En jan, die is druk met focus op andere dingen dan deze blog 😉

 5. Monique 8 november 2015 van 11:15 - Antwoorden

  Heel herkenbaar! Niet alleen in mijn werk maar ook met huishoudelijke karweitjes, die ik nog veel vervelender vind omdat ik er echt geen voldoening uit haal.
  Wat mij helpt is om dan, eigenlijk heel kinderachtig maar het helpt me wel, korte haalbare doelen te stellen. Bijvoorbeeld met strijken, ik moet dan 10 stuks van mijzelf strijken en daarna nog 5. Meestal is het eind van de stapel dan wel al inzicht zodat ik het laatste beetje ook maar afmaak. Of ik stel voor mezelf dat ik de bedden af moet halen voordat ik ga douchen en dat ik alleen de hoeslakens weer om t matras hoef te doen voordat ik richting badkamer ga. De kussenslopen zijn dan nog een kleine tussenstap en voordat ik uiteindelijk echt ga douchen, is het hele bed weer opgedekt, want dat is t tenminste gedaan en ben ik er vanaf... Het klinkt heel flauw, maar als ik het niet doe, begin ik met het een, zie ik terwijl ik richting wasmachine loop iets anders en ga ik daar mee aan de slag, om na een paar uur een huis en soms zelfs tuin, met allemaal half afgewerkte taken te hebben. Eigenlijk leg ik mezelf gewoon een flinke dosis structuur op, dan komt er Iig wat af..

  • Harcie 9 november 2015 van 10:54 - Antwoorden

   Haha, ja dat heb ik ook. Ik beslis ook over de keuken, 10 minuten en niet langer, de keuken opruimen. Terwijl ik wacht op de koffie. 30 dingen ophangen aan de waslijn en dan het toch afmaken. En alles moet bij mij altijd anders, geen routine want dan wordt het saai. Wel erg vervelend dat ik blijkbaar niet goed kan leven met automatisme maar over alles steeds opnieuw moet beslissen.

  • Kathelijne Verstraeten 23 november 2015 van 12:53 - Antwoorden

   Yes, dat doe ik ook! Ik geef mezelf punten als ik een deeltaak afgewerkt heb, en dan is het nog gauw enkele puntjes erbij om het restantje af te werken, en zo geraken inderdaad de huishoudelijke taken gedaan! ook ik leg mezelf structuur op : alles maar 1 keer vastpakken en er wat mee doen (weggooien, klasseren of er mee aan de slag) en dat werkt goed voor mij :-). Zo bestrijd ik ook een beetje de chaos die er telkens weer als uit het niets ontstaat.

 6. Erwin 8 november 2015 van 10:56 - Antwoorden

  Zeker herkenbaar.
  Voor mezelf hanteer ik het principe van Aanraken = Afmaken.
  Dat doe in mijn werk ook met groepen die ik begeleid.
  En, door dit met groepen te doen let ik er zelf ook meer op.
  Voor mij werkt het op deze wijze zeer zeker.

 7. Rob 8 november 2015 van 09:58 - Antwoorden

  Hoi Jan,
  Wat een goede en herkenbare blog! Dat het een korte blog is, vind ik alleen maar fijn. Anders verlies ik meestal mijn aandacht 😉 Ik ben vooral blij met de vijf praktische en bruikbare tips!
  Fijne zondag nog! Rob

 8. Jeroen 7 november 2015 van 12:38 - Antwoorden

  Leuk en herkenbaar blog, Jan! 🙂

Reageer