Je kunt mij bellen of mailen: 06 - 818 353 02|info@hoogbegaafdencoach.nl

Comfort zone stretch zone

Wat is het leven toch fijn in de comfort zone! Die zone waar je eigenlijk altijd inzit, tenzij je iets "spannends" gaat doen.

Waarom moet je nu eigenlijk die stretch zone in? Wat heeft dat nu voor een zin?

Ook ik zit vaak in mijn comfort zone, heerlijk!! Lekker voort kabbelen zonder zorgen en voor je het weet is er weer een week voorbij. Heb ik dan wat geleerd? Nee, maar dat hoeft toch ook niet? Maar op een gegeven moment wordt het allemaal wel een beetje gezapig. Dan wordt het tijd om uit de comfort zone te komen. Iets nieuws doen, iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Misschien heb ik het wel een keer eerder gedaan maar het voelt nog niet veilig. Ik heb dan nog te weinig geoefend.

Zelf zit ik al maanden in de comfort zone als het gaat om uitbreiding van hoogbegaafdencoach.nl. Het gaat wel lekker. Ik begin nu nieuwe klanten te krijgen, waarom zou ik nog wat nieuws doen? Ik heb hard gewerkt voor de plek waar ik nu sta, van nul naar 100 in 5 seconden zeg maar. Als ik nu niets meer doe, dan blijf ik nog wel op 100 zitten, misschien nog naar 110, maar dan gaat het toch echt zakken onder de 100. 100 is hier zomaar een gegeven, neem als voorbeeld het optrekken van een auto.

comfort zone stretch zone

Ik zal toch iets nieuws moeten gaan doen. Maar ja wat? Al maanden wordt er tegen mij gezegd je moet eens workshops gaan doen of lezingen houden. Als mensen dat tegen mij zeggen dan voel ik direct dat dat niet in mijn comfort zone zit. Dan moet ik toch echt een stap naar buiten zetten, die "enge" stretch zone in, ook wel de "learning zone" genoemd.

Om daar niet in te komen verzin ik al maanden smoesjes om er maar niet aan te hoeven beginnen. Tegen anderen zeg ik dan altijd 'de huidige omgeving is op zich niet meer zo lekker, maar de pijn die daarbij hoort is nog te dragen. Daarbuiten, de onbekende stretch zone is nog enger. Dus voorlopig maar even op de tanden bijten en de pijn accepteren.'

 

Live begins at the end of your comfort zone - Neale Walsh

Tot ik van de week gebeld werd met de vraag: wil jij niet een workshop of lezing houden over hoogbegaafdheid? Ahhh, direct een stemmetje in mijn hoofd, "dat ga je niet doen hoor!!" Wie ben ik nou om daar iets over te vertellen en wat moet ik dan eigenlijk vertellen.

Daar over nagedacht hebbende, dacht ik blijkbaar is het nu de tijd om te gaan leren. Tijd om in de stretch zone te gaan stappen. Tijd om het bekende even los te laten. Tijd om de warme deken van mij af te gooien.

Het is tijd om te groeien, om te ontwikkelen en om nieuwe dingen te leren. Ik weet ook wel dat het eng is, en dat ik helemaal gek wordt bij de gedachte wat ik dan moet gaan vertellen en hoe ik dat ga doen.

comfort zone stretch zoneWat heb ik eigenlijk te verliezen? Wat is het ergste wat mij kan overkomen? Ik weet ook dat als ik vertrouw op mijzelf dat het dan vanzelf goed gaat komen. Zo is het namelijk altijd. Misschien is het niet de meest geweldige workshop of lezing en voldoet het niet aan mijn normen, maar de toehoorders zullen zeker nieuwe dingen gaan horen van mij. Dat geeft troost. Het gaat namelijk niet om mij maar om het verhaal wat ik heb te vertellen, om anderen dingen te leren en laten horen en zien. Waarschijnlijk zal ik na afloop zeggen: "Waarom heb ik dit niet eerder gedaan!"

De workshop of lezing gaat dus binnenkort plaats vinden.

Nog even voor de duidelijkheid, dit is geen verzonnen verhaal, dit is gewoon zoals het bij mij ook gaat. Bij jou gaat het ook zo. Trek gewoon die stoute schoenen aan en stap in je stretch zone. Leer, ontwikkel jezelf. Uiteraard ben ik beschikbaar om je daarbij te ondersteunen, maar daar gaat het nu niet om.

Vertel jij mij waar jij al tijden tegen aan loopt te hikken, wat stel je steeds uit en waarom. Laten wij leren van elkaar.

Blijf jij hier liggen? comfort zone stretch zone

PS: Dank je wel Astrid 🙂

2016-10-24T07:14:23+00:007 Comments

7 Comments

 1. […] in je ontwikkeling. Waardering van jezelf krijgen.Kijk anders ook nog even in mijn blogs over de comfortzone, faalangst en irrationele gedachten. Want een “Nee” zal voor velen de radartjes laten […]

 2. […] Doe juist dingen die je kunt of die net iets verder liggen dan wat je normaal doet (verlaat de comfort zone voor de stretch zone). Neem niet te veel hooi op je vork, anders voedt je de faalangst weer. Haalbare doelen is het […]

 3. Paul Uittenbogaard 8 april 2014 van 10:55 - Antwoorden

  Beste Jan,

  Zeer herkenbaar van die comfortzone alhoewel ik zeker weet dat dat voor iedereen geldt. De vraag voor 'ons soort mensen' is dan hoe wij daar mee omgaan.De afgelopen week ben ik alleen door New York ( de stad) getrokken. Ik ben 55 jaar maar ben nog nooit een week alleen in een niet bekende stad geweest. Wel logeerde ik bij een vriendin maar die zag ik alleen 'avonds. Het was een louterende ervaring kan ik je verzekeren. En smaakt naar meer. Het past heel goed in het plaatje dat ik enerzijds anderen nodig heb om geïnspireerd te raken en tegelijk de stilte en rust nodig heb.
  Deze week was een week 'weg uit de comfortzone'en draagt bij aan het verder ontdekken en ontwikkelen van mezelf.
  Met groet,
  Paul

 4. Irene 23 februari 2014 van 15:54 - Antwoorden

  Goed... daar ging ik dan; uit de comfort zone! Ik heb de stoute schoenen aan getrokken en intern gesolliciteerd. En niet op de voorzichtige wijze waarop ik dit normaal zou doen, maar met een flinke dosis brutaliteit. Zo'n brief heb ik werkelijk nog nooit geschreven! Complimenten regende het vanuit diverse hoeken (vanwege de behoefte aan bevestiging heb ik de brief aan een aantal collega's laten lezen), zelfs complimenten van de medewerkster P&O. Of ik de baan ga krijgen, nee... dat niet (mijn cv voldeed niet), maar ik ben zo blij met dit onverwachte resultaat! Het voelt alsof ik boven mezelf ben uitgestegen. Ik had sowieso al niets te verliezen, maar heb onverwacht veel gewonnen! Dit voelt super! And I want more!

  • Jan 23 februari 2014 van 17:02 - Antwoorden

   Dag Irene,

   Geweldig om te lezen hoe je dit hebt aangepakt. Hopelijk sterkt je dit om vaker uit de comfort zone te stappen. Go for it!
   Ik lees graag je volgende ervaring.

   Groet,
   Jan

   • Irene 23 maart 2014 van 20:53 - Antwoorden

    Hallo Jan,

    En ja, ik kruip langzaam verder uit de comfort zone! Voor mij betekent dit vooral het opgeven van zekerheid en zoeken naar wat mij beweegt en mij laat leven (ipv overleven). Op het werk ben ik "uit de kast" gekomen en heb ik aangegeven dat ik specifieke hulp en een kerntalentenanalyse wil. Mijn manager liet weten dat ze al vond dat ik andere kwaliteiten had dan mijn collega's en steunt me hierin. Het voelt wederom super! Al is het best wel eng...

    Groeten, Irene

 5. Jeannette Bal 8 februari 2014 van 16:41 - Antwoorden

  Hoogbegaafd ben ik niet, perfectionistisch wel van nature.
  Dingen die ik doe die niet perfect zijn, blijft buiten mijn comfortzone, maar gelukkig kan ik het nu wel loslaten omdat ik weet dat wat ik te vertellen heb voor anderen totaal nieuw en soms zelf levens veranderend is.
  Mijn motivatie: Wie benadeel ik door in mijn comfort zone te blijven zitten?

Reageer